By Laura Hämäläinen

2017/05/24

FIRSTBEAT ANALYYSIN TULOKSETPostaus on toteutettu yhteistyössä Firstbeatin kanssa. Mittaus on saatu osana yhteistyötä.


laurahamalainen_DSC_4276

Kirjoittelin jokunen hetki sitten täällä siitä kuinka olen kokenut palautumisessa hieman ongelmaa helmikuun Winter War kilpailujen jälkeen ja miksi päädyimme tekemään Firstbeat -mittauksen.

Odotin mittaukselta erityisesti treenien vaikutusta seuraavan yön uneen ja oman fiiliksen korrelointia hyvän yöunen kanssa, mutta kiinnosti myös nähdä työn kuormittavuutta ja saada kuvaa kokonaiskuormasta tällä hetkellä.

Tulokset olivat erittäin mielenkiintoisia, osaltaan odotettavissa ja osaltaan mukana oli myös yllättäviä tuloksia. Mittaus auttoi selkeyttämään omia ajatuksia tämän hetkisestä treenaamisen rytmittämisestä ja oman jaksamisen edistämisestä.Näyttökuva 2017-05-23 kello 17.15.31
Ensimmäisenä mittauspäivänä olin aamulla töissä 7-11 sekä illalla 18-19. Salin siivoaminen näkyy vaaleansinisenä kevyenä liikuntana työaikana ja yllättävän korkeita stressipiikkejä työaikana näkyy. Tähän vaikuttaa tietysti tietokoneella työskentely, äänekäs musiikki ja kolina sekä myös koettu kiireen tunne. Klo 9 punainen piikki ajoittuu kahden kahvikupin juomiseen, mikä sekin mielenkiintoista.

Mittausten mukaan olen hyvä ottamaan päiväunia ja ne menivätkin aina kivasti palauttavalle vihreälle.

Päivän treeni oli pareittain tehtävä metcon harjoite, jossa oli mm. maastavetoa, burpeita, kahvakuulaa ja lopuksi pidempi juoksu hiekkasäkkiä kantaen. Treenin intensiteetti näkyy hieman yöunen alkuosassa eikä laadukkaampi palautuminen pääse alkamaan kuin vasta yhden aikaan yöllä. Näyttökuva 2017-05-23 kello 17.15.51
Toinen mittauspäivä ei sitten mennytkään aivan suunnitelmien mukaan. Tarkoitus oli pitää kova treenipäivä, mutta sairastumisten vuoksi teinkin tuplavuoron töissä eli 7-11 ja 16-21. Tämä näkyy aamun stressipiikkinä kun etsin kuumeisesti tuuraavaa valmentajaa iltavuoroon kun tuntui ettei omat voimavarat yksinkertaisesti riitä tulla vielä uudelleen töihin. Olo oli väsynyt ja turhautunut.

Päivällä lepohetki on onneksi mennyt vihreälle ja juurikin näillä päivittäisillä pienillä lepohetkillä voi olla suurikin positiivinen vaikutus seuraavan yön uneen. Ilman tuota rentoutumishetkeä olisi seuraavan yön uni ollut luultavasti vieläkin huonompi.

On mielenkiintoista huomata, että vaikka kyseessä oli treenien osalta lepopäivä oli kuormittavalla työpäivällä vaikutusta seuraavan yön unen alkuvaiheeseen.


Näyttökuva 2017-05-23 kello 17.43.57

Kolmantena mittauspäivänä minulla oli vapaapäivä töistä ja tein parin tunnin treenin päivällä. Ensin hieman tempausta, raskaita kyykkyjä ja voimistelua ja lopuksi n. 30minuutin metconin. Tämä näkyi voimakkaammin seuraavan yön unen alkuvaiheessa ja se onkin melko surullisen näköistä punaista ja hyvin hajanaista vihreää. Neljän aikaan yöllä palautuminen on onneksi päässyt paremmin käyntiin.

On hassua huomata miten omasta mielestä rentouttavat puuhat kuten kokkaaminen, puhelimen näprääminen ja tv:n katselu eivät mittauksen mukaan ole vihreää eli palauttamaa aktiivisuutta.


Näyttökuva 2017-05-23 kello 17.16.25

Neljäntenä mittauspäivänä treenailin vain kevyesti yläkropan voimajuttuja ennen kuin suuntasimme kohti Paimiota. Päivä meni matkustellessa ja touhuillessa kaikenlaista.

Muistan tämän yön olleen oman kokemukseni mukaan kaikista huonoin, tuntui että olen koko ajan hereillä ja kävin varmaan 6 kertaa pissalla yön aikana. Juotiin illalla yhden saunakaljat ja hyvien uutisten kunniaksi yhden pienet shotit, joka sitten jälkeenpäin paljastui aika styrkaksi espressoviinaksi joten varmaan siinä oli kofeiiniakin sitten :D Ei ihme, ettei tälläinen kofeiiniherkkä sitten kauhean hyvin nukkunutkaan, heh.


Näyttökuva 2017-05-23 kello 17.16.49

Viimeinen mittauspäivä oli kaikenkaikkiaan lepopäivä. Ei juurikaan töitä, ei treeniä, ei matkustamista. Ja se näkyi kyllä ihanasti myös mittauksessa. Päivän aikainen kaverin sohvalla makoilu näkyy osittain korkeana vihreänä palkkina ja yö on ollut palautumisen laadultaan näistä viidestä ehdottomasti paras. Myös oman kokemuksen mukaan tämä yö tuntui parhaalta ja nukuin omasta mielestä todella sikeästi ja hyvin. Oli kiva huomata, että oma kokemus korreloi mittaustuloksen kanssa ja tämä antaa varmuutta tulevaan oman palautumisen arviointiin.

laurahamalainen_DSC_4289

Mielenkiintoista oli nähdä kuinka selkeä ero on puhtaalla lepopäivällä ja päivillä joina tekee töitä, treenaa tai molempia. Tärkeää olisikin pystyä pitämään lepopäivä juurikin sellaisena päivänä kun voi tehdä itselleen mieluisia asioita poissa töistä ja salilta. Monesti olen kuullut urheilijan sanovan sitä, että eikö voisi myös sunnuntaina treenata kun on enemmän aikaa ja levätä sitten maanantaina.

Mutta työpäivä ei ole = lepopäivä.

Omassa treenaamisessa aion ottaa huomioon sen, että kovia tehotreenejä ei tule vielä montaa putkeen jotta palautuminen ehtii mukaan. Alitajuntaisesti ehkä hieman jopa pelännytkin kovempia harjoituksia sen vuoksi ettei täysin vielä luota siihen, että kroppa tulisi perässä.

Nyt kuitenkin tiedän, että lepopäivinä oikeasti tapahtuu hyvää ja laadukasta palautumista ja ettei treeniäpäivinäkään tilanne ole aivan katastrofaalinen. Tämä auttaa rakentamaan luottamusta uudelleen siihen, että uskaltaa tarttua kiinni säännölliseen treenirytmiin ja lähteä rakentamaan kuntoa kohti elokuun lopun kilpailuja Kööpenhaminassa.

Mittauksesta on kulunut aikaa jo lähes kuukausi ja oman kokemuksen mukaan mittausjakson viimeisen yön kaltaiset yöt ovat selvästi lisääntyneet vaikka olenkin treenannut aktiivisemmin. Kaikenkaikkiaan on vielä opeteltavaa sen rentouden ja luottamuksen löytämisessä jotta ei syyllisty palautumisen ja unen ylianalysointiin, mutta askel kerrallaan oikeaan suuntaan.

Mielenkiintoista voisi olla suorittaa uusi mittaus jälleen vaikkapa ensi syksynä ja nähdä pääseekö silloin palautumisessa jo viime kesän mittausten tasolle.

Kiitos Firstbeatin porukka avusta! Koin, että mittauksesta oli valtavasti hyötyä ja sain arvokasta tietoa omasta jaksamisestani.Photos of me: Amanda Aho

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig