By Laura Hämäläinen

2014/01/17

MISTÄ SÄÄSTÄÄ, KUN EI OLE MITÄÄN MISTÄ SÄÄSTÄÄ?"The world is a book and those who don't travel read only one page."


1

Opiskelija ja raha = ikuisuusongelma. Ainakin tällä puolen ruutua. Haaveissä olisi päästä ulkomaille koulun loputtua keväällä, mutta mistä rahat? Säästäminen tuntuu olevan mahdotonta kun käteen ei jää mitään mistä säästää. Halusinkin siis paitsi konkretisoida selkeitä säästövinkkejä (ja lupauksia) itselleni, myös jakaa niitä teille kohtalotovereille jotka kamppailette ehkäpä samanlaisten asioiden parissa. Listasin erilaisia askeleita, joita seuraamalla voi edetä säästämisongelmassa helposti kuitenkaan joutumatta luopumaan itselleen tärkeistä asioista. Here we go!

3

Step no1:
Listaa ylös kolme tärkeintä asiaa, joista koet ettet halua tinkiä säästämisurakan aikana. Ehkä ei ole fiksuinta kirjoittaa listan ykköseksi nettishoppailu, mutta anyways - listaa ylös kolme tärkeintä asiaa joista et ole valmis luopumaan.

1. Ruoka - terveellinen syöminen ja ennenkaikkea riittävä syöminen kuluttaa kukkaroa kun päivässä syö sen kolmekin lämmintä ateriaa, mutta tämä on ehdottomasti yksi asia josta en suostu tinkimään. Kroppa ei jaksa treenejä ilman kunnon ruokaa! 
2. Personal Training - ei ehkä se pienin rahareikä minun opiskelijabudjetissani, mutta treenien tavoitteeellisuudesta, laadusta ja turvallisuudesta en halua luopua. ja vaikka minulla olisi itsellänikin jo taitoa ja silmää tehdä ohjelmat, on kuitenkin aivan eri asia treenata kun vieressä joku tsemppaamassa.
3. Virkistäytyminen/hemmottelu - tällä en tarkoita siis alkoholia ja baareja, vaan yhteisiä iltoja ulkona poikaystävän kanssa tai ystäväporukalla. ollaan esimerkiksi menossa helmikuun alussa koulukavereiden kanssa viikonlopuksi helsinkiin suomen fyssariopiskelijoiden tapahtumaan.

2

Step no2:
Tutkaile listaasi ja mieti, ovatko valintasi järkeviä ja oikeasti sinulle tärkeitä. Kun olet aivan varma, että nämä kolme asiaa ovat ehdottomasti listasi kärjessä voit jatkaa eteenpäin. Yritä nyt selventää sinulle kolme tärkeintä asiaa niin, että löydät selkeän punaisen langan jota voit noudattaa. Itse hahmottelin asiaa seuraavasti.

1. Ruoka
 - yritän ostaa mahdollisimman monen päivän ruokaostokset samalla kertaa, näin vältyn turhilta heräteostoksilta
- ostan vain yhden uuden superfood tuotteen kuukaudessa ja merkitsen sen heti ylös - näin pysyn kartalla siitä mitä on tullut ostettua... (miks näiden pitää olla niin kalliita?!)
- valmistan enemmän seitä - halpa, mutta ravintoarvoiltaan todella hyvä kala
- mietin ennen kauppaan menoa mitä syön seuraavat päivät

2. Personal Training
- rajoitan pt kerrat max. 1x viikkoon, parempi ehkä 1x kahteen viikkoon
- treenaan enemmän lahden crossfit porukan kanssa - saa kavereilta tsemppiä ja myös tekniikkaopastusta kokeneemmilta harrastajilta ja koulutuksen käyneiltä kavereilta
- uudet ohjelmat tulevat kuitenkin ehdottomasti pt:n kautta

3. Virkistäytyminen/hemmottelu
- maksimisumma / kuukausi on 25€.
- kerran kuukaudessa jotakin vähän specialimpaa esim. ulkona syömiset, keilailut jne.
- vaihtoehtoisesti hemmottelu voi tapahtua myös raakasuklaapaketilla tai jollakin muulla max. 25€ ostoksella.

4

Step no3:
Listaa ylös neljä seuraavaa asiaa, joihin sinulla menee eniten rahaa. Kehitä kaikkiin jokin selkeä malli, jonka mukaan saat säästettyä euroja.

1. Auto - lähikauppaan AINA kävellen, salille mahdollisimman usein hölkäten! vältän turhaa edestakaisin ajelua varsinkin keskustassa ja kysyn kimppakyytejä aina kun mahdollista .
2. Shoppailu - yksinkertaisesti - unohdan shoppailun ja tyydytän shoppailunhimoni mahdollisten blogijuttujen kautta. toinen hyvä vinkki on, että jätän rahapussin kotiin jos lähden esim. poikaystävän tai ystävien kanssa kaupungille pyörimään.
3. Lisäravinteet - pyri olemaan ilman aina kun mahdollista - korvaa lisämömmöt laadukkaalla ruualla. jos kuitenkin tarpeen hankkia, muista hyvä hintalaatusuhde.
4. Opiskelu ja kosmetiikka - hyödynnän mahdollisimman paljon kirjastoja, käytän kaikki vanhat vihkot ensin pois ennen kuin ostan uusia.. Sama pätee kosmetiikkatuotteisiin - käytän vanhat loppuun ennen uusia! Jatkan myös edelleen hiusten värjäilyä kotona.

5

Who's with me? Säästetään yhdessä ja palkitaan itsemme sitten vaikkapa sillä ulkomaan matkalla. Kommentoi ihmeessä myös, jos sinulla jotakin hyväksi todettuja säästämisvinkkejä - niitä otetaan enemmän kuin mielellään vastaan!
SHARE:

18 kommenttia

 1. Kirjoita googleen: "nettikaupan nimi alennuskoodit" löytyy hyviä koodeja!
  Sitte älä mene nälkäisenä kauppaan ja kannattaa laittaa jemmaan aina kaikki pikkurahat,kertyy tosi helposti isokin summa!
  PS. Kannattaa olla ruokakaupoilla lauantaina aikaisin liikkeellä,silloin löytää -30% tai -50% merkittyjä tuoteita! Onnea säästämiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kiitti vinkeistä, varsinkin tosta lauantai ruokakauppavinkistä :-D täytyykin alkaa metsästää ruokaa lauantaisin... heh.

   Poista
 2. uuu, ihana postaus! tälläsiä näkee tosi harvoin ja nää on inspiroivia ja aina toimivia :-) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo harvoin tulee tämmösiä kirjoteltua, mut ihan kiva vähän vaihtelua välillä :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. no kiva että tykkäsit! :) iski inspis ku kattelin tilin saldoo et eiii perhana sentää ..

   Poista
 4. Mä säästän tällä hetkellä myös reissuihin ja huomasin miten vähällä tulin pari kk sitten toimeen. Asun kotona, joten ruokaan tai liikkumiseen yms ei tarvitse rahaa laittaa. Se raha mikä kuitenkin tuli meni mulla yleensä millon mihinkin, eikä sitä niin miettinyt että tarvitseeko tämän villapaidan nyt todella tai voisko sen vanhan ripsivärin käyttää nyt loppuun. Se riitti että vain halus! Jokaisen pennin minkä sain laitoin kuitenkin säästöön ja nyt on matkat ja hotellit maksettu ja säästössä on nähtävyyksiin, ruokaan sekä liikkumiseen rahat kasassa. Enää keräillään shoppailurahoja! Aloitin säästämisen Barcelonan reissun jälkeen syksyllä ja se raha kerääntyi kasaan kyllä nopeammin kuin luulinkaan, eikä niistä heräteostoksista yms ollut tällä kertaa jotenkin kovin vaikea luopua :-o Ehkä se johtuu siitä, että tiedän löytäväni sieltä ulkomailta jotain vieläkin kivempaa! Kaikista hemmottelujutuista sekä kavereiden ja poikäystävän kanssa tekemisistä ei varmasti halua luopua eikä kannatakaan! Kalliimpien juttujen tilalle voi keksiä kaikkea muuta mukavaa, esim elokuviin menemisen sijaan voi vuokrata leffan porukalla ja tehdä yhdessä ruokaa. Tulipas sekava ja pitkä kommentti, mutta teki vain mieli höpötellä :-D Tsemppiä Laura säästämiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosi kivoja vinkkejä kyllä just noi ettei menekään leffaan jne ! :-) just tommosista pikkujutuista niit euroja alkaa kertyä säästöön. matkustaminen on kyllä ihanaa, pitäis enemmän päästä näkee muutaki ku tätä suomea.. :)

   Poista
 5. huippu tää postaus! :) loistavia vinkkejä, just ku tajuis et se säästäminen oikeesti lähtee pienistä asioista. mulla ei oo tällä hetkellä mitään tiettyä kohdetta mihin säästää, mut aina sitä olis vähä kiva pientä pottia kerryttää.. on niin helppo käyttää rahaa kaikkeen turhaan - valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo siis yhtäkkii saattaa tajuta et oho sinne meni 40e :-D sillee mihin se meni ??? sairasta. mulla kyl menee ruokaa ihan tajuttomasti rahaa viikossa, huhhuh.

   Poista
 6. Tää oli tosi hyvä postaus! Ja asiaa puhut! Muistan kun asuin Kouvolassa, sen hirveän opiskeluajan, jonka takia ei hirveästi houkuttelisi palata opiskeluelämään :-( Mutta muuten kyllä intoa löytyy. On niin väärin että opiskelijoilla on raha-asiat näin huonosti :D Teetkö muuten töitä koulun ohella? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo ohjaan ryhmäliikuntatunteja 5h/viikko :-) jotenki niin älytöntä ku vuokran jälkeen jää tuesta käteen se 65euroa, silleen jiihaa mites nää laskut esim.. :-D

   Poista
 7. Muiden jo kommentoineiden tavoin tykkäsin tästä, alan heti tehdä omaa säästösuunnitelmaani. Olen matkustellut perheen kanssa palosammuttimen kokoisesta lähtien, joten se ei ole mulle enää mitenkään ihmeellistä reissata ulkomailla, vaikka toki kaveriporukalla matkustaminen on ihan huippukivaa. Se ei kuitenkaan ole mun säästötavoite, vaan aion yrittää säästää mahdollisimman paljon ensi syksyä varten, kun muutan omilleni. Toivon mukaan siis saan opiskelupaikan ja lähden pois kotoa. (En kyllä kestäis asua vanhempien luona opiskeluaikaa, huhheijaa..)

  Jotain töitä pitäisi varmaan saada opintotuen lisäksi myös, mutta tärkeintä nyt siis mulla on saada rahaa kokoon omaan koitiin asettumista varten, kulujahan tulee siinä vaiheessa kaikkein eniten kun pitää hankkia kaikkea kotiin. Yritän saada kesäksi töitä ja hyödyntää noita sun vinkkejä ehkä enemmän sitten kun oikeesti asun yksin ja rahankäyttöä pitää miettiä ihan eri tavalla kuin nyt. Oon kuitenkin hyvä rahankäyttäjä, joten en usko että mulle tulee ongelmia esim. laskujen maksamisessa. Pyrin siihen, että tililllä on aina rahaa pahan päivän varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulostaa todella hyvältä! :-) työt ja opinnot on aina hieman hankala yhdistää jos työt päivätöitä/vievät paljon aikaa.. tunnen olevani etuoikeutettu kun ohjaan ammatikseni ryhmäliikuntaa - pieni tuntimäärä viikossa ja siihen suhteessa todella hyvä palkka.. :) herääkin kysymys, mihin se palkka aina katoaa... useimmiten kylläkin ruokaan :-D

   Poista
 8. tässä on hyviä vinkkejä! ite avasin just hetki sitte säästötilin ku tajusin miten hulluna oon onnistunu kuluttamaan rahaa, en edes tiedä mihin :D nyt laitan sitte jokaisesta palkasta tietyn summan aina säästöö, tää on mulle tosi hyvä systeemi koska sieltä säästötililtä en saa niitä käytettyä kaikkeen turhuuteen :) ulkomaanmatkat ym. oon pyrkiny kuitenki maksamaan käyttötililtä ku matkustelen niin paljon, noi säästöt ajattelin käyttää sit joskus johonki vähän isompaan hankintaan, esim asuntoon tai uuteen autoon. mut suosittelen ehdottomasti säästötiliä jos sulla ei vielä oo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo se on pelottavaa havahtua ja tajuta, että apua mihin se raha taas katosi :D välillä käy ruokakaupassa ja ostaa tyyliin neljän päivän ruuat ja menee se 50-60e ni terve.. :D mullakin on säästötili kyllä, mutta oon jotenki tosi laiska käyttämään sitä. vois ehkä ryhdistäytyä!

   Poista
 9. Samanlaisten ongelmien kanssa täälläkin painitaan, tosi kiva postaus!!
  Itse olen parhaiten saanut säästettyä juurikin laittamalla rahaa kerran kk säästötilille, jo heti kuukauden alussa jos tietää että sitä ylimääräistä nyt olisi, ettei tule käytettyä sitä muuhun turhaan. :) Lisäksi käyn aina sunnuntaisin kaupassa ja ostan koko viikon ruokaostokset ja toimii aika kivasti, on jäänyt kaikki turhat heräteruoka ostokset tekemättä!

  VastaaPoista
 10. Mulla on myöskin säästökuuri menossa ja uutena vuotena lupasin itselleni pitäväni helmikuussa kunnon ostoslakon! En osta mitään muuta, kuin jos joku meikki tai shamppoo loppuu. Saas nähdä miten tässä käy, kun kevätvaatteita alkaa pikkuhiljaa tulvia kauppoihin... Säästetään Aatun kanssa siis ulkomaanreissua varten, kun oltaisiin huhtikuussa vuosipäivän kunniaksi aikeissa johonkin suunnata, mutta tulee aika kova kiire keräillä rahoja kasaan :-D Täytyy varmaan pitää helmikuun lisäksi loputkin kuukaudet huhtikuuhun asti ostoslakkoa, haha!

  Mut sitä piti sanoa et oli tosi kiva ja ajankohtanen postaus itellekki tämmönen säästöpostaus, kun ei oo ihan hirveesti rahaa mistä säästää!

  VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig