By Laura Hämäläinen

2014/04/24

AJATUKSIA HYVINVOINNISTA

IMG_0386 IMG_0381 IMG_0390

Hyvinvointi. Mitä se loppujenlopuksi edes tarkoittaa? 

Kaupat täyttyvät luomuhyllyistä, gluteenitonta vaihtoehtoa ei pidetä enää outona ja jäätelöäkin saa nykyään maidottomana ja sokerittomana. Ihmisten tietoisuus omien valintojen vaikutuksesta omaan hyvinvointiin lisääntyy jatkuvasti ja hyvinvoinnista voidaan puhua melkeimpä tämän hetken yhtenä hohdokkaimpana ilmiönä. Kysymys kuuluukin, missä vaiheessa hyvinvoinnista tuli trendikästä? 

Kaiken pyörityksen keskellä on vaara ajautua massaan - luulla hyvinvoinnin tarkoittavan sitä, mitä blogit, lehdet ja mainokset ovat tulvillaan. Kuinka moni on oikeasti pysähtynyt viikon sisällä miettimään "miltä minusta tuntuu kun voin hyvin?" Niimpä, ei ehkä kovin usein tule ajateltua. 

Omat ajatukseni hyvinvoinnista ovat muuttuneet viimeisen vuoden sisällä rajustikin. Vuosi sitten hyvinvointi olisi ollut minulle sitä, että söin maitorahkaa mustikoilla kilon päivässä ja tuijotin hiilihydraatteja kuin syöpäsoluja. Olinkin jatkuvasti kipeänä ja näin jälkeenpäin ajateltuna olin kaukana tilasta jolloin oma keho toimii ja voi oikeasti hyvin. Mikä on sitten muuttunut tällä välillä?

Kiinnostuin alkuvuodesta ravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta hyvinvointiin eikä muutoksia voi olla huomaamatta. Turvotus on poissa, iho voi paremmin ja treenikin kulkee paremmin kuin koskaan. Suurin vuoden aikana tapahtunut muutos on kuitenkin tullut sisältä päin - ajatus hyvinvoinnista on muuttunut. Nukun enemmän, en käytä alkoholia juuri lainkaan, panostan minulle tärkeisiin asioihin ja olen löytänyt ympärilleni ihmisiä joista saan voimia. Ymmärrykseni hyvivoinnista on muuttunut kokonaisvaltaisemmaksi. Mitä hyötyä treenata hulluna jos ei syö tai nuku riittävästi? Ja vielä erityisesti määrän sijaan panostan nykyään laatuun - puhtaita raaka-aineita, huolella tehtyjä treenejä joissa myös ajatus mukana, laadukasta unta vähintään 8h yössä ja iltaisin kirjoitan kiitollisuuspäiväkirjaa ja pyrin erottautumaan elektronisista laitteista ennen nukkumaanmenoa unen laadun parantamiseksi. Haluan kehoni voivan kokonaisvaltaisesti hyvin.

IMG_0295

Helppoja vinkkejä kohti hyvinvoivaa elämää

Panosta puhtaisiin raaka-aineisiin - vältä prosessoituja tuotteita, viljaa, maitotuotteita ja sokeria
Nuku riittävästi ja laadukkaasti - sammuta puhelin ja tietokone tuntia ennen nukkumaan menoa
Löydä ympärillesi ihmisiä joista saat voimia ja energiaa - vältä ihmissuhteita jotka aiheuttavat negatiivisia tunteita
Kuuntele omaa kehoasi - näin opit tunnistamaan oman jaksamisesi rajat
Kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa - pysähdy päivän päätteeksi miettimään kaikkia positiivisia asioita joita tänään sait kokea
Juo riittävästi vettä - yksinkertainen juttu, mutta silti unohtuu liian helposti
Lopeta ylisuorittaminen - anna itsellesi välillä lupa myös epäonnistua
Opettele järjestelmällisyyttä ja ajankäyttöä - näin estät deadlineruuhkan ja kauhean stressin kasaantumisen
Kuuntele sisäistä puhettasi ja pyri muuttamaan se positiiviseksi - kuuntele sitä miten itsellesi puhut, huomaat pian suhtaudutko asioihin negatiivisesti vai positiivisesti


Ihanaa torstai-illan jatkoa! Mulla suunnitelmissa vielä juoksutreenit koutsin kanssa ilta-auringossa - how great is that!

SHARE:

10 kommenttia

 1. Aivan ihana postaus!:) Sai mut kyllä miettimään omaa hyvinvointiani taas uudelleen.

  VastaaPoista
 2. Tää oli taas kerran tosi hyvä postaus ja mukavaa vaihtelua! Huippua kuulla, että sulla elämä rullaa. ;)
  Kyllä lukiessani taas huomasin, miten asioista tulee stressattua ihan turhaa - pitäisi keskittyä olennaiseen, eikä miettiä, mihin sitä nyt vuoden päästä lukion loputtua hakee!

  Huippua viikonloppua sulle! :)

  VastaaPoista
 3. Olipa ihania ajatuksia hyvinvoinnista! Ja varmasti hyviä keinoja nuo, tai olenhan itsekin huomannut monen noista toimivan, ja saavan minut voimaan hyvin sisäisesti! Susta kyllä oikein huokuu hyvinvoivaa oloa ja energiaa!! Ja se tekee ihmisen kauniiksi, ainakin mun silmissä! Itsevarmuus ja hyvä olo, se näkyy ja välittyy muille! :) ps. Onko kukaan sanonut, että sussa ois todella ainesta malliksi?? Erityisesti ureheilumalliksi!:)

  VastaaPoista
 4. ihana kommentti, vitsi tuli hymy huulille! :-) ihanaa viikonlopun jatkoa! ja enpä tiedä tosta mallihommasta :-D en oo riittävän nollarasvoissa nykymaailman markkinoille :-D

  VastaaPoista
 5. oot ihan oikeessa karita! ja jep, oli kiva pitkästä aikaa kirjotella vähän ajautuksia - iski inspiraatio yhtäkkiä! :-D huiput viikonloput sinne myös!

  VastaaPoista
 6. välillä tekee hyvää pysähtyä ja miettiä omia arvoja :-)

  VastaaPoista
 7. Hassua, että vaikka kenen tahansa on käytännössä mahdollista tehdä noita kaikkia asioita päivästä toiseen niin silti ei jaksa, ei muista, ei viitsi. Sitten kyllä jaksaa ja muistaa ja ehtii, kun noista kaikista tulee oikeasti tapa. Mielenkiintoista on verrata tätä vaikka siihen, että ei me todellakaan välttämättä jaksettaisi ja muistettaisi pestä vaikka hampaita aamuin illoin, jos meitä ei olisi lapsena siihen opetettu. En tiedä onko tämä kuitenkaan riittävän hyvä vertaus, koska kaikillahan meillä on yleensä luonnostaan tarve huolehtia hygieniasta, mutta pointti varmaan on selkeä. Jos meidät kasvatettaisiin yllä mainitun kaltaisiin tapoihin jo pienestä asti, koko maailma voisi paremmin. Kasvatus on kiinnostavaa! Harmi etten halua omia lapsia.

  VastaaPoista
 8. jep, tuo on kyllä todella hyvä pointti! ja sitten kun miettii millaiseen ympäristöön nykylapset syntyy - pikaruoka, sosiaalinen media, inaktiivisuus... ei huhhuh :-D

  VastaaPoista
 9. Moikka! Olet ehkä jo aiemmin kirjoitellut syitä tuohon miksi et esim. maitotuotteita tai viljaa enää syö, mutta kysyisin nyt uudestaan, että miksi näin? :) Tai siis toisin sanoen: miksi niitä kannattaisi välttää? Ja millä sitten korvaat ne? Viljat gluteiinittomalla? Entä maitotuotteet? Oletko jättänyt maitotuotteista proteiininlähteistä esim. rahkan ja raejuustonkin pois? Itse olen yksi niistä, jotka saattavat puputtaa välillä liikaakin leipää ja maitotuotteitakin tulee käytettyä runsaasti. Toisaalta sitä turvotustakin on näkynyt ja olen yrittänyt sille miettiä syytä ja joskus myös esiintyy epätavallisen paljon ilmavaivoja. Kiitokset vastauksista jo etukäteen.
  Ja täytyy vielä sanoa, että sinulla on todella positiivinen ja hyvä elämänasenne! Hienoa, että olet päässyt vaikeuksista yli. :)

  VastaaPoista
 10. heippa! olen ohimennen kirjoitellut aiheesta, pitäisi saada aikaiseksi tehdä kunnon postaukset molemmista aiheista - miksi gluteenitonta, miksi maidotonta. kiireen piikkiin on helppo pistää, mutta noiden tekstien kirjoittaminen ja asiallisten lähteiden merkitseminen ja muu vie niin paljon aikaa ettei nyt kevään koulujuttujen rypistyksen keskellä ole ollut aikaa :( mutta tulossa on kattavaa settiä, sen voin luvata !!

  se, miksi näitä ruokavaliossani välttelen ei ole ihann mikään lyhyt stoori joten ennen kunnon postausta aiheesta näistä linkeistä saat hyvät perustiedot!
  http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny/
  http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny-osa-2/
  http://mycosmo.fi/article/vilmap/maito-kalsium-ja-mielipiteeni-niista

  nopeasti jos vastailisin sun kysymyksiin eli korvaan gluteenia pitävät hiilihydraatit ruokavaliossani jasmin/basmatiriisillä, vihanneksilla kuten esim. bataatilla ja leivän suutuntuman korvaan riisikakuilla silloin tällöin kun tekee mieli "leipää". maitotuotteet olen jättänyt kokonaan pois, myös rahkan ja raejuuston ja erityisesti rahkaa välttelenkin sen prosessoidun valmistustavan ja happamuuden vuoksi. maidon olen smoothieissa korvannut mantelimaidolla/kookosmaidolla. voita käytän riisikakkujen päällä levitteenä tarvittaessa. aamupalaksi syön ruokaisan munakkaan johon heittelen sekaan vaihdellen tomaattia, paprikaa, rucolaa, pinaattia, siemeniä, 100% broilerileikkelettä.. :)

  itse huomasin suurimmat erot hyvinvoinnissa juuri mainitsemasi turvotuksen katoamisena, naaman finnit alkoivat kadota ja vatsavaivatkin loppuivat. suosittelen kokeilemaan neljä viikkoa - eron huomaa varmasti! :-)

  VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig