By Laura Hämäläinen

2016/03/01

VERTAA ITSEÄSI ITSEESI


Välillä olen siinä parempi, välillä huonompi. Ajoittain kamppailen sen kanssa tosissani. Ajoittain vertaan itseäni aivan liikaa muihin, kun pitäisi pystyä keskittymään omaan tekemiseen ja omaan kehitykseen. Tämä pätee niin urheilussa kuin vaikkapa työmaailmassa ja on sidoksissa motivaatioon, sen syntyyn ja ylläpitämiseen. 

Liiallinen itsensä muihin vertaaminen tukahduttaa motivaatiota ja aiheuttaa negatiivista sisäistä puhetta. "Olen huonompi kuin nuo" tai "ei minusta ole tähän, hävisin aiemminkin". Sen sijaan, että märehtii ja kokee alemmuuden tunnetta, pitäisi pystyä kääntämään homma niin päin että jos nuokin pystyvät, miksi minä en pystyisi jos teen kovasti töitä?


Itsellä oli menossa valtava itsesäälin jakso viime vuoden lopussa kun olin hävittänyt ring muscle upit ja samaan aikaan tuntui, että kaikki maailman ihmiset oppivat kyseisen liikkeen ja itse en vain tajunnut sitä. Suoraan sanottuna ärsytti olla huonompi kuin muut ja en osannut kääntää ajatusta mitenkään itseäni motivoivaksi. Onneksi sain joululahjaksi kirjan, josta kirjoittelinkin jo kerran aiemmin täällä. 


Aloin tietoisesti työstämään sisäistä puhettani ja kääntämään negatiivisuutta myönteisemmäksi. Se ei ole helppoa ja sorrun siihen edelleen huonompina päivinä. Tiedostan sen yhdeksi heikkouksistani ja toisaalta myös osaan ymmärtää sen nykyään tavallaan vahvuudeksi. Sisälläni palaa todella voimakas kilpailun ja voitonhalu joka heijastuu juurikin liiallisena muihin vertaamisena. Haluan koko ajan olla parempi, vahvempi ja taitavampi. Vertaaminen pitäisi tapahtua kuitenkin omaan itseään kohtaan. 


IMG_9128

Hyvä ellei jopa loistava esimerkki on kuluneelta viikolta CrossFit Openien ensimmäinen laji jossa oli askelkyykkyä, burpeita ja chest to bar -leuanvetoja. Tein perusvarman ja puhtaan suorituksen johon jäi vielä aavistuksen varaa kiristää sillä teemme lajit vain treeneinä eikä seuraavan päivän treeni saa kärsiä 110% all out vedoista. Siltikin kun näin, että tulos jäi kolmen toiston päähän 200 toistosta niin otti aivoon niin pirusti. Pyörin asian kanssa monta päivää ennenkuin kaverikin jo sanoi, että anna nyt herranjumala olla. Se on vain yksi treeni. 

Vertailin itseäni varmaan kaikkiin leaderboardille ilmoittautuneisiin suomalaisnaisiin (:D) ja pohdin miten sijoitukseni listalla olisi käyttäytynyt jos olisin tehnyt sitä tai tätä suorituksen aikana. Se vaikutti todella paljon omaan henkiseen vahvuuteen treeneissä ja nyt kun kirjoitan tätä auki teille tähän tajuan kuinka turhaa ja typerää muihin vertaaminen onkaan. Mitä väliä sillä on missä muut menee, kunhan itse menee koko ajan eteenpäin? Tietysti välillä pitääkin verrata omia suorituksiaan muihin, jotta saa käsitystä siitä millä tasolla menee. Ja kyllä tuntuu hyvältä "päihittää" treeneissä vaikkapa henkilö joka on vaikkapa läpäissyt winter war karsinnat. Se antaa itselle voimaa ja uskoa siihen, että oman kehityksen suunta on oikea. Rajansa kuitenkin kaikella.


Vuosi sitten en saanut chest to bar -leuanvetoja ollenkaan myötäotteella. Perjantaina tein niitä yhteensä 56 ja aiemmin viime viikollat toisessa metconissa yhteensä 75. Vuosi sitten en saanut openien aikaan mitään muscle uppeja mitenkään päin. Eilen tein renkailla niitä ensimmäisen kerran metconissa. Vuosi sitten nostin 15.1 lajin toisessa osassa hikisesti 65 kilon rinnallevedon ja työnnön jonka sitäpaitsi feilasin ekalla yrityksellä. Nyt kyseisessä lajissa voisi odottaa +10kg parempaa tulosta jos sen uusisi ja tempauskin on jo 60 kilossa. 


Kun vertaan itseäni itseeni tajuan miten järkyttävän paljon vuodessa on tapahtunut kehitystä. Ja se todella motivoi ja lisää halua tehdä kovasti töitä joka päivä. Jos nyt ollaan tässä, kuka tietää missä sitä vuoden päästä ollaan? 


IMG_9123
SHARE:

7 kommenttia

 1. Tulipas aivan kuin tilauksesta tää kirjoitus, sillä itekkin huomaan vertaavani itseäni ja suorituksia ihan missä vaan aina siskoon, ystäviin tai koulukavereihin. Tuntuu, että aina pitäs olla parempi, joten kiitos hyvästä kirjoituksesta joka pisti kyllä taas miettimään. Tuo kirjaki on sellanen minkä kyllä meinaan joskus lukasta, vaikka en lukuihmisiä olekkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suosittelen kyllä sitä kirjaa! poikaystäväkin luki sen kahdessa päivässä kokonaan vaikka on lukenut elämässä aiemmin ehkä yhden kirjan :D

   kiva kuulla jos tekstistä oli hyötyä :-)

   Poista
 2. Kylläpäs sattui face taas mainostamaan niin osuvasti �� viikko sitten crossfitin aloittaneena tämä tekstisi tuli hyvään. Pitäisi vaan muistaa että tekee tätä itselleen ja parempaan oloaan varten..mutta toki pieni kilpailuvietti aina aiheuttaa sen että haluasi olla jo yhtä hyvä kuin "kaikki muut"��
  Kiitos kirjoituksesta!
  AnuR.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kilpailuvietti terveellä järjellä on hyvästä ;-) tsemiä crossfit treeneihin ja tule ihmeessä lahden boxille visiitille jos täällä päin koskaan matkustat!

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus! Tää blogi kuuluu kyllä omiin lemppareihini :-)

  VastaaPoista
 4. Hieno kirjoitus Laura :) Usein sitä vaan verrataan monessakin asiassa itseä toiseen. Niin tärkeätä on muistaa juuri tuo asia mistä kirjoitit,tehdään asioita omaa itseä varten :)

  VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig