By Laura Hämäläinen

2015/01/05

CROSSFIT SANASTOA

Lukijoiden toiveesta ajattelin julkaista tällaisen yksinkertaisen CrossFit - suomi sanaston sillä välillä treenit ja instagram päivitykset ovat täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä kirjainlyhenteitä ja sanoja. Siis mikä on AMRAP ja miten winter war liittyy CrossFittiin?

IMG_5821

WOD eli workout of the day on yleisnimitys päivän treenille. WOD koostuu monipuolisesti alkulämmittelystä, tekniikka/taitoharjoittelusta, voimaharjoittelusta sekä jonkinlaisesta metcon harjoitteesta sekä loppuverryttelystä/venyttelystä. 

ON RAMP tarkoittaa peruskurssia, joka tulee suorittaa ennen kuin voi harjoitella virallisella CrossFit salilla. On ramppeja järjestetään yleensä kahdenlaisena toteutuksena - joko niin, että suorittaa on ramppia parina päivänä viikossa tunnin ajan, yleensä kuukauden aikana tai viikonlopun kestävällä intensiivikurssilla. 

METCON tarkoittaa CrossFit harjoittelussa kuntopiirityyppistä harjoittelua, jossa suoritetaan liikkeitä joko aikaa vastaan tai jokin määrätty määrä. Esimerkkinä tästä voisi olla vaikkapa kolme kierrosta 10 leuanvetoa, 10 punnerrusta ja 10 boxi hyppyä mahdollisimman nopeasti.

OLY nostoilla/liikkeillä tarkoitetaan painonnostoliikkeitä eli tempaus, työntö ja rinnalleveto. 

AMRAP on metconeissa käytetty lyhenne, joka tarkoittaa as many rounds as possible eli joitakin määrättyjä liikkeitä suoritetaan vaikkapa 15 minuutin aikana mahdollisimman paljon. 

TIME CAP eli aikakatto on suoritukseen käytettävä maksimiaikaraja.

EMOM on lyhennys sanoista each minute on minute, mikä tarkoittaa sitä, että tehdään esimerkiksi vaikkapa viisi leuanvetoa jokaisella alkavalla minuutilla viiden minuutin ajan. Näin teet yhteensä 5x5 leuanvetoa. Loppuaika minuutista levätään ennen seuraavan minuutin ja suorituksen alkamista. 

T2B/C2B/K2E ei suinkaan ole koodikieltä vaan tarkoittaa toes to bar eli varpaat tankoon vatsalihasliikettä, chest to bar eli rinta tankoon leuanvetoa jolloin solisluun alapuolen tulee koskettaa tankoon liikkeen yläasennossa ja knees to elbows tarkoittaa polvet kyynärpäihin vatsalihasliikettä, joka on aavistuksen toes to bar -versiota helpompi. 

KBS on lyhenne sanoista kettlebell swing eli kahvakuulaetuheilautuksesta on kysymys. 

OHS tarkoittaa lyhennettynä over head squat eli valakyykky. 

PUSH JERK/SPLIT JERK siis mikä ihmeen jerk? Push jerkillä tarkoitetaan raakatyöntöä ja split jerkillä työntöä saksauksella.

C&J tarkoitetaan clean & jerk eli rinnalleveto ja työntö -yhdistelmää.

STOH on lyhenne sanoista shoulders to over head eli tällöin tanko tuodaan olkapäiltä pään yläpuolelle joko pystypunnertaen, vauhtipunnertaen tai push/split jerkillä. 
 
DU on lyhenne tuplanaruhypyistä eli double undereista. 

MUSCLE UP voidaan tehdä joko tangolla tai renkailla. Liikkeessä tavoitteena on päästä lantiosta tuotetun voiman avulla tangon/renkaiden päälle kädet suoristettuun asentoon.

PULL UP / CHIN  UP näiden liikkeiden ero perustuu otteeseen - pull up tehdään myötäotteella, chin up vastaotteella. 

HSPU eli handstand push up, käsilläseisonnasta tehtävä punnerrus joko seinään tukeutuen tai vapaalla lattialla. 

RM eli repetition maximum tarkoittaa tietyllä painolla saavutettua toistomaksimia. Esimerkiksi 1RM tarkoittaa liikkeen yhden toiston maksimia. 

PR = personal record, oma henkilökohtainen ennätys

THRUSTER eli voimatyöntö, liike jossa yhdistyy etukyykky ja ylöstyöntö. 

WINTER WAR on suomen epäviralliset sm-kilpailut joissa etsitään suomen parasta miestä ja naista. Kilpailuihin karsitaan joulukuun aikana suorittamalla kolme karsintalajia ja kilpailut on helmikuussa tampereella. 

CROSSFIT OPEN alkaa helmikuussa, jolloin kaikki lajia harrastavat voivat kokeilla viikon välein julkaistavia open lajeja. Openit toimivat karsintana regionaaleihin ja suomi kuuluu euroopan alueeseen. Regionaalien parhaat pääsevät kesällä järjestettäviin CrossFit Games kilpailuihin joiden voittajat nimetään niinkin mahtipontisella tittelillä kuin the fittest on earth. 
  

Toivottavasti tästä oli apua jos kamppailet outojen kirjainyhdistelmien kanssa tai ihmettelet, että mitäs ihmettä siinä ohjelmoinnissa nyt tänään sanottiinkaan. Tsemppejä alkaneeseen viikkoon!

ps. sain eilen elämäni ensimmäisen leuanvedon myötäotteella !!! vihdoin sain jotain tuntumaa selkälihaksiin, ai että tätä ilon päivää - tästä on hyvä jatkaa.
SHARE:

12 kommenttia

 1. Tosi paljo kiitoksia tästä, oli ilonen ylläri kurkata tänne ja huomata heti että olit tehnyt tän! Ja juurikin tämmöstä tarkoitin :)
  Terkuin se postaustoiveen heittänyt ano :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jee, kiva että tuli oikeita asioita poimittua! :)

   Poista
 2. Onpa hirveesti kaikkia lyhennöksiä, en olis arvannutkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nojoo yllätyin itekin miten monta niitä tulikaan :D

   Poista
 3. Voi vitsi, ihan postauksen aiheesta poiketen. susta saa ihan mielettömästä inspistä ja energiaa, ihan sun isntagram kuvista/videoista tulee sellasta energiaa ja tekemisen meininkiä! oot rohkee ja upeeta et pyrit kohti omia tavoitteitasi ja unelmiasi. Mahti blogi sulla :)

  VastaaPoista
 4. Tää tuliki mulla nyt tarpeesee! Pitääki alkaa vähän pänttäilee näitä nii osaan sit ekalla tunnilla kaikki termit jo valmiiks, hehe :D

  VastaaPoista
 5. Tää postaus tuli kyllä tarpeeseen, kiitos! :D

  VastaaPoista
 6. Olipas hyödyllinen postaus tälläselle alottelevalle amatöörille :D muutenkin superinspiroiva sun blogi!

  VastaaPoista
 7. Siis ihan mahtavaa! Aloitin crossfitin tossa 2 viikkoa sitten ja oon jo ihan koukussa! :D Ihanaa, että tän Onrampin jälkee pääsee hinkkaa omia treenejä kuten kippejä ja si kunnolla leuanvetoja. :)

  VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig