By Laura Hämäläinen

2015/10/04

MIKÄ ON SINUN "MIKSI?"

IMG_8657

Oletko koskaan tarkemmin pysähtynyt pohtimaan mistä oma motivaatiosi kumpuaa? Tiedätkö sittenkään oikeasti mikä saa sinut tavoittelemaan unelmiasi? Ennen kuin pysähdyin ajattelemaan asiaa Invictus campilla ollessani tiesin olevani motivoitunut kilpailemaan. Nyt tiedän miksi.

Motivaatio voidaan jakaa karkeasti sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon - näistä sisäinen on vahvempi. Ulkoisena motivaattorina voi olla jokin materialistinen palkinto, ulkonäkö tai muu ulkoinen asia. Sisäinen motivaatio syntyy sinusta itsestäsi ja säilyy pidempään vahvempana. On mielestäni helppoa olla motivoitunut, vaikeaa on selvittää itselleen miksi tekee asioita. 


Voit ajatella itseäsi ikään kuin kukkana. Sinun juuresi ovat elämän perusasioita - uni, ravinto, henkinen tasapaino, positiivinen sisäinen puhe, itseluottamus. Sinun kasteluvetesi ovat sinun arkiset tapasi kuten ravitsemus. Kasvuasi voivat häiritä jotkin ötökät, tässä tapauksessa esimerkiksi liiallinen vertailu muihin tai negatiivinen sisäinen puhe. Kaiken edellytys on kuitenkin sinun aurinkosi, sinun "miksi". Ilman yhteyttä aurinkoosi, kukkasi ei voi kasvaa ja kukoistaa. 


Kun pysähdyt pohtimaan syitä oman motivaatiosi taustalla voit luoda itseesi vahvemman suhteen ja ymmärtää itseäsi paremmin urheilijana, opiskelijana, työntekijänä - mihin ikinä haluatkaan motivaatiotasi peilata. Tämä oli itselleni mielettömän avartava kokemus. Ymmärtäminen ja omien motivaation juurien löytäminen oli minulle aluksi älyttömän vaikeaa. Olin aina vain todennut haluavani kilpailla miettimättä juurikaan, että miksi.


Motivaation palauttaminen on myös "helpompaa" kun yrität löytää uudelleen yhteyden aurinkoosi, siihen sinun miksi -asiaan. Jokainen kadottaa motivaationsa joskus ja tällöin on hyvä pysähtyä etsimään niitä syitä jotka ovat saaneet sinut aloittamaan.

IMG_8648

Löysin taustalta paljon erilaisia tunteita ja ajatuksia, jotka juurtavat juurensa aina esteratsastus aikoihin. Tällöinkin tavoitteeni oli kilpailla korkealla tasolla, loukkaantumisteni vuoksi en vain koskaan päässyt kunnolla siihen pisteeseen. Tein aina kovasti töitä, mutta en ikinä päässyt ikäänkuin nauttimaan työni tuloksista. Jäljelle jäi suuri kaipuu kilpaurheiluun ja luulen, että juuri näistä syistä pelkkä hyvänmielen liikunta ei riitä minulle. Kaipaan tavoitteellisuutta, kaipaan kilpailemista - olen kasvanut sen parissa koko lapsuuteni. 

Pohtiessani näitä kysymyksiä löysin taustalta asian, joka avasi silmäni ja sai minut ymmärtämään omaa vahvaa motivaatiotani paremmin. Tällä hetkellä koen nimittäin ennen kaikkea olevani motivoitunut tekemään vahvaa pohjatyötä, en niinkään kilpailemaan suuria määriä. Ja tämä on välillä ihmetyttänyt itseänikin. Miksi ikäänkuin himmailen? Miksi haluan ottaa ns. varman päälle? Ja vihdoin ymmärsin, että kahdesti loukkaannuttuani juuri kilpailukauden odottaessa en enää ikinä halua kokea samanlaista pettymystä uudelleen. CrossFit on laji, joka vaatii kropalta mielettömän paljon ja jos tämä kokonaisuus ei toimi oikein, olemme hyvin alttiita vammoille. Haluan rakentaa vahvan pohjakunnon, vahvat tukilihakset ja hyvät tekniikat ennen kuin kilpailen suuremmissa määrin. 

Tiedän, että motivaationi on tällä hetkellä hyvällä pohjalla ja vaikka haluankin kilpailla ja pyrin kohti suomen kärkeä, on yksi suurimmista syistä myös se, että nautin suunnattomasti siitä mitä tällä hetkellä saan tehdä. Kilpailut ovat vain prosentteja siitä matkasta mitä kuljemme päästäksemme sinne ja jos emme nauttisi kaikista niistä tunneista jotka menestys on vaatinut, olisimme motivoituneet ehkä hieman vääristä syistä. 

IMG_8656

Vinkkejä motivaation vahvistamiseksi tai löytämiseksi 

- Piirrä itsellesi konkreettisesti yllä kuvaamani kukka -ajatus ja sinulle tärkeät asiat oikeisiin paikkoihin
- Kirjaa ylös haasteet jotka koet horjuttavan motivaatiotasi
- Pysähdy pohtimaan rohkeasti "miksi" teet mitä teet / haluat tehdä 
- Älä hätäänny jos et tunne oloasi 100% motivoituneeksi päivittäin, se on aivan normaalia
- Aseta itsellesi sopivat tavoitteet sekä osatavoitteet joita kohti pyrkiä 

Ihanaa sunnuntaita <3 
SHARE:

6 kommenttia

 1. Hyvä kirjoitus, piirtoharjoituksen aijon tehdä!

  VastaaPoista
 2. Upea kirjoitus!! Ymmärrän kirjoittamasi jälkeen sen että teet pohjatyön täysillä jotta ei tulisi loukkantumisia,joita olet joutunut läpikäymään jo kahdesti. Keep going Laura !!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vitsi kiitti! tämmöset hommat kyllä avaa silmiä kun pysähtyy miettimään :-)

   Poista
 3. Saanko tehdä blogiini postauksen tämän kirjoituksen pohjalta? Mainitsen postauksesi ja lisään linkin. :)

  VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig