By Laura Hämäläinen

2015/10/14

5+1 SUOSIKKI SUPERFOODINI

Yhteistyössä Cocovi


Vuoden ajan ruokavaliooni on kuulunut perusruoan lisäksi joissakin määrin erilaiset ns. superfoodit. Käytän niitä monipuolisen ruokavalion lisänä eikä niillä kuuluisikaan korvata esimerkiksi runsasta kasvisten syöntiä. 

Ajattelin nyt vähän avata teille vähän ajatuksia ja perusteluja eniten käyttämilleni superfoodeille! 


IMG_8684

Kookosöljy / MCT -öljy


Käytän kookosöljyä paistamiseen sillä se kestää kuumentamista eikä sen rasvahapporakenne vahingoitu kuumennettaessa. Lisäksi kookosöljy sisältää esim. lauriinihappoa joka estää bakteerien kasvua ja näin tehostaa vastustuskykyämme. MCT -öljyä käytän esimerkiksi aamuisin tuomaan pitkäkestoista energiaa smoothien joukossa. Molemmat öljyt sisältävät runsaasti keskipitkiäketjuisia rasvahappoja. 


Kirjoittelen myöhemmin vielä omassa postauksessaan vinkkejä kookosöljyn monipuoliseen käyttöön mm. ihonhoidossa ja siitä millaisia tuloksia olen itse huomannut.


Lähde


IMG_8675


Chia siemenet

Käytän chia siemeniä lähinnä smoothien joukossa aamuisin. Chia siemenet ovat loistava kuitulisä ja ne edistävät suolistomme hyvinvointia sekä sisältävät mm. kalsiumia, antioksidantteja ja omega-3 rasvahappoja. 
Chia siemeniä voi lisätä helposti myös esimerkiksi puuroon, munakkaaseen tai omavalmistamiin leipiin.

Lähde


IMG_8682


Opti MSM jauhe


Tämä on ehdoton must have -superfood itselleni sillä treenaan määrällisestikin jo suhteellisen paljon ja opti msm jauhe edistää nivelten hyvinvointia. MSM on orgaaninen rikkiyhdiste jota esiintyy luontaisesti kehossamme.


Se edistää mm. edistää kuona-aineiden vapaampaa poistumista, varmistaa sidekudosten terveyttä ja kollageenin muodostumista ja on mm. edellytyksenä normaalille hiilihydraattiaineenvaihdunnalle. Lisäksi on vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että MSM jauhe auttaa henkilöillä jotka kärsivät nivelkivuista/-tulehduksesta ja jauhe edistää myös hiusten ja kynsien hyvinvointia.

Lähde

IMG_8679


Spirulina 

Spirulinaa nautin tällä hetkellä tabletteina sillä olen ollut hieman laiska väsäilemään vihersmoothieita (:D). Spirulinassa on runsaasti erilaisia kivennäisaineita kuten kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Lisäksi tässä ravintorikkassa levässä on mm. omegarasvahappoja ja B-ryhmän vitamiineja.


Otan aamuisin kuusi tablettia ja iltapäivisin vielä kuusi tablettia eli yhteensä 6g päivässä. Normaalina saantisuosituksena voidaan pitää 1-2rkl/päivä (6-10g), terapeuttisena annostuksena 3-4rkl/päivä (11-20g) ja huippu-urhelijan annostuksena yli 6 rkl (yli 30g) / päivä. Yksi tabletti sisältää 100% luomulaatuista spirulinaa ja painaa 0,5g. 


Lähde, Lähde

Maca 


Lisään macaa aamuisin smoothien joukkoon n. 1tl. Maca on naurista muistuttava kasvi ja se sisältää mm. 31 eri mineraalia. Maca on varsinkin urhelijoiden keskuudessa sillä sen käyttö tukee tervettä ja luonnollista lihastenkasvua ja jopa kestävyyttä. Lisäksi macan on esitetty vaikuttavan positiivisesti luiden hyvinvointiin, mielialaan, seksuaaliseen halukkuuteen sekä keskittymiseen.


Lähde, Lähde

IMG_8692


+ Kalaharin suola 

Lisäksi käytän ruoan maustamiseen kalaharin suolaa, joka on raffinoimatonta eli puhdistamatonta ja se sisältää natriumin ja kloorin lisäksi myös muita mineraaleja.


Lähde
SHARE:

3 kommenttia

 1. Tiesithän että kookosöljy on tosi huono valinta sydämen terveyden kannalta? Tässä esim hyvä selitys: http://www.rasvatieto.fi/ajankohtaista/kookos%C3%B6ljy-mainettaan-huonompi
  Sulla varmasti muutenkin ruokapuoli kunnossa jolloin haitta jää melko pieneksi mutta jos joku huonomman terveyden omaava lukisi vain tämän päivityksen niin voi jäädä täysin väärä kuva siitä miten se voi vaikuttaa kropassa kiitos kovan rasvan hurjan määrän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikessa noudatan (ja suosittelen noudattamaan) tervettä järkeä ja "kohtuus kaikessa" sääntöä. Olen jonkin verran viimeaikoina perehtynyt rasvaoppiin, sillä uudet tutkimukset ovat tuoneet ns. vanhanaikaseen rasvaoppiin uusia näkökulmia ja uskon, että kuuntelemalla kroppaansa ja jos haluaa, niin esim. kolesterolin voi käydä tarkastuttamassa säännöllisesti (itsekin kävin juuri) ja näin pysyä selvillä siitä miten homma skulaa :)

   Lainatakseni täältä vilman postauksesta (http://vilmap.com/2015/10/07/kookosoljy-ja-tyydyttyneet-rasvat-terveellista/) pätkän:

   Matti Tolonen (laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti) kommentoi asiaa näin:

   “Tämä oli jo kolmas suuri meta-analyysi, jossa nykyiset rasvaopit tyrmätään tieteellisesti. Yhdysvaltain terveysviraston ja Harvardin yliopiston tutkijat julkaisivat jo vuonna 2010 jättisuuren meta-analyysin, jonka mukaan tyydytetty rasva ei aiheuta valtimotauteja (Siri-Tarino ym. 2010). Yhteensä 21 hyvin tehdyssä tutkimuksessa oli seurattu 5–23 vuotta ruokavalion vaikutusta lähes 350 000 henkilön verisuoniterveyteen. Seurannan aikana 11 006 henkilöä sai sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen. Tyydytetyn rasvan syönti ei korreloinut mitenkään valtimotauteihin. Raportin julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (Siri-Tarino ym. 2010). Tulos vahvisti vuonna 2009 julkaistun meta-analyysin päätelmiä: Rasvainen ruoka ei aiheuta eikä lisää valtimotauteja (Skieff ja Miller 2009).

   Julkaisut voi lukea näistä linkeistä

   Siri-Tarino, PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease Am J Clin Nutr (January 13, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.27725

   Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S.et al. Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Internal Medicine. 2014;160(6):398-406-406. doi:10.7326/M13-1788

   Skeaff CM, Miller J. Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Annals of Nutrition and Metababolism 2009;55:173–201 DOI:10.1159/000229002 ”

   Kannattaa tutustua noihin meta-analyyseihin, ihan mielenkiintoista juttua! Ja lukea vilmankin postaus aiheesta, siellä käytetty asianmukaisesti lähteitä joilla perusteltu näkemystä :)

   Poista
 2. Kiitos kuin jaoit tämän! Oon tosi kiinnostunut superfoodeista, joten kiitollisena otan vastaan kaikenlaisia vinkkejä ja suosituksia :-) Pitäisi jossain vaiheessa tehdä postaus omaan blogiini omista tämän hetken lemppareistani.

  Ps. I love organic

  VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig