By Laura Hämäläinen

2014/10/19

RAKKAUDELLA STRESSIÄ VASTAAN

Olen viimeaikoina ollut hieman stressaantunut enkä näe syytä miksen sitä voisi myöntää. Itseasiassa, jos haluat päästä stressistä eroon on sinun ensin tiedostettava sen olemassaolo ja vaikutukset sinuun. Stressistä ei pitkäkestoisena ole ihmiskeholle kuin harmia. Miksi ihmeessä se sitten on niin yleistä?

Kiire on valitettavasti nyky-yhteiskuntamme suurin stressiä aiheuttava tekijä. Elämämme on suorituskeskeistä ja aktiivisia, paljon aikaan saavia ihmisiä ihannoidaan. Yksi tekee pitkää päivää töissä, toinen mahdollisesti montaakin eri työtä ja kolmas yrittää vielä opiskella töiden lisäksi. Jos treenit jäävät välistä koetaan huonoa omaatuntoa ja alemmuuden tunnetta - sosiaaliset mediat ovat pulloillaan aktiiviliikkujien postauksia ja monesti tulee mietittyä, että vaikka tarkoitus on hyvä niin kuinkas se kääntöpuoli? Ajammeko me itse tiedostamatta toisiamme kohti entistä hektisempää ja suorituskeskeisempää elämää? 

Ratkaisut stressin ennaltaehkäisyyn (ja selättämiseen jos se on päässyt yllättämään) löytyy sinusta itsestäsi. Kun maltat kaiken suorittamisen keskellä pysähtyä hetkeksi ja vain kuunnella mitä kehollasi on sanottavana löydät varmasti ratkaisun. Nykyään sallin itselleni mahdollisimman paljon rentoutta kiireisen arjen keskellä ja olen huomannut sen helpottavan. Kun rakastaa itseään sellaisena kuin nyt on, tekee mieli myös pitää itsestään parempaa huolta. Tämä pätee myös puhtaaseen ja hyvinvointia edistävään ruokavalioon. Elimistön taistelua stressiä vastaan helpottamaan voit ottaa käyttöön seuraavia helppoja ja luonnonmukaisia vinkkejä ja raaka-aineita. 

IMG_4593

- Nuku riittävästi. Elimistö palautuu laadukkaan, syvän unen aikana ja ilman sitä mm. vastustuskykymme heikkenee. - Tee asioita joista nautit ja vietä aikaa ihmisten seurassa jotka tuovat sinulle hyvää oloa. 
- One word: raakakaakao. Kyllä, luit oikein - nyt on lupa herkutella. Raakakaakao sisältää runsaasti antioksidantteja ja elimistö käyttää näitä antioksidantteja tasapainottamaan stressin aikaansaamia haitallisia reaktioita. Lisää raakakaakaota smoohtieen, nauti vaikkapa suklaista vanukasta tai valmista herkullista raakasuklaata. 

IMG_4587

- Lisää inkivääriä smoothieen. Se vähentää elimistön tulehdustilaa ja puhdistaa oloasi. 
- Ota avuksi luonnon omat rohdokset ja yrtit, esimerkiksi reishi sieni joka rauhoittaa ylikierroksilla olevaa hormonijärjestelmää, parantaa unen laatua ja vähentää elimistön stressitilaa. Tämä on minullekin vielä uusi juttu ja olen aivan fiiliksissä eilen ostamistani Four Sigma Foodsin XOCO reishi ja chaga kaakaoshoteista. Teen näistä vielä oman jutun lähipäivinä kun olen hieman kuulostellut fiiliksiä käytön jälkeen! - Jos tunnet olosi todella stressaantuneeksi, suosi matalatehoisia ja rauhallisia treenimuotoja. Kovat, intensiiviset harjoitukset nostavat elimistömme stressitilaa entisestään. Jooga, pilates, rauhalliset lenkit tai vaikkapa hauskat yhteistreenit kavereiden kanssa tuovat hyvää mieltä ja helpottavat oloa.

IMG_4590

- Kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa. Rauhoita nukkumaanmenosi pienellä kirjoitteluhetkellä, jossa laitat ylös asioita joista juuri tänään koit kiitollisuutta. Tämä auttaa löytämään myös niistä "huonommista päivistä" positiivisia asioita ja huomaat pian, että elämässäsi on hirmuisesti asioita jotka saavat sinut hymyilemään. 
- Ota tavaksi pysähtyä kerran päivässä muutamaksi minuutiksi. Keskity hengittämään syvään ja tunne kuinka hengityksesi tuntuu aivan varpaissasi asti. Pyri saavuttamaan mahdollisimman tyhjä mielentila. 
- Tyhjennä kalenteria. Aina ei tarvitse olla tehokas. Opettele nauttimaan siitä ettei sinun tarvitse tehdä mitään. 

Vietetään stressivapaa sunnuntai ja jatketaan samalla hyvällä flow'lla myös tulevaan viikkoon! Itse aion ostaa irtonamuja ja tehdä oikein tuhtia lasagnea vapaapäivän kunniaksi. Ja hei, jos sinulla on jotain hyviä vinkkejä stressin hallintaan niin kommentoi ihmeessä niin saadaan kaikki uusia hyviä vinkkejä! 

SHARE:

3 kommenttia

  1. Tosi ihana postaus, ja hyödyllisiä vinkkejä! :) Toi hetkeksi pysähtyminen ja mielen tyhjentäminen kyllä auttaa kiireen keskellä. Rauhoittava musiikki toimii itsellä kans! Täytyy tulla testamaan noita kaakaoshotteja. ;)

    VastaaPoista
  2. Hei,hyvä teksti:) Mä teen hengitysharjoituksia ja yritän niiden aikana tyhjentää mieleni täysin kaikista ajatuksista, keskittyen hengitykseen kokonaisvaltaisesti. Ennen nukkumaanmenoa toimii minulla ja tuo rauhallisen olon. Tämän vinkin sain sun postauksesta, kiitos siis sinulle <3

    VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig