By Laura Hämäläinen

2014/10/07

KUN MIELI ON VÄSYNYT

IMG_4549

Syksy ja kiire. Muutama muukin bloggaaja on maininnut niiden kulkevan käsi kädessä. Viime viikolla huomasin henkisen ylilyönnin käyneen ehkä hieman liiankin lähellä. Yhtenä iltana purskahdin itkuun tullessani kotiin harjoittelusta. Seuraavana iltana en pystynyt valmentajakoulutuksessa tekemään rentoutusharjoitusta stressin purkautuessa itkuna. Muut jatkoivat rentoutumista, itse keräilin mieleni palasia vessan peilin edessä. Peilistä katsoi takaisin hämmentynyt nuori nainen - miksi olen näin loppu? 

Aloitin viime viikolla kuuden viikon harjoittelujakson vaikeasti vammaisten lasten fysioterapiakentällä. Tiesin ottavani hurjan askeleen tuntemattomaan, mutta silti lasten kohtaaminen oli minulle henkisesti raskaampaa kuin olisin voinut koskaan kuvitella. Tuntuu jotenkin vaikealta nähdä viattomat lapset elämässä elämää ilman lapselle ominaista juoksentelua ympäriinsä, ilman leikkejä kavereiden kanssa, ilman itsenäistä toimintaa. 

Treenejä tulee tällä hetkellä viikossa n. 12 tuntia ja viime viikolla koeteltiin kyllä mielen lujuutta treeneissä harkkapäivien jälkeen. Itkun partaalla torstai-iltana skippasin voimistelutreenit ja se oli kyllä täysin oikea päätös. Viikonloppuna söin pitkästä aikaa irtokarkkeja, leivottiin mutakakkua ja rentouduin pitkillä yöunilla ja leffalla poikaystävän kainalossa. Se auttoi myös mieltä palautumaan.

Tällä viikolla on ollut jo helpompaa vaikka päivät ovatkin olleet pitkiä ja treeneihin on pitänyt mennä suoraan harjoittelusta. Tänään treneeissä kanavoin ärtymyksen treeniin ja tuntui mielettömän hyvältä! Mielen vahvistamiseksi latasin pari päivää sitten puhelimeen mindfullness sovelluksen, jossa on eripituisia ohjattuja meditaatioharjoitteita. Aion ottaa tavaksi tehdä edes kolmen minuutin meditaatioharjoitteen kerran päivässä. Mielen hyvinvointi on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin meidän fyysinen hyvinvointimme, ellei jopa tärkeämpää. Jos mieli ei ole mukana, ei muustakaan toiminnasta voi täysin nauttia. 

Olen onneksi viimeaikoina oppinut tunnistamaan henkisen väsymyksen oireita paremmin itsessäni. Tiedän, milloin arki painaa omilla äärirajoilla ja silloin on tarpeen hellittää jostakin narusta. Syksy ja kiire, niimpä niin. Muistakaa kuunnella paitsi kehoanne, myös mieltänne. Jos ajatus ei kulje, keskittyminen ei ole mukana treeneissä tai unen laatu alkaa kärsiä, on aika hiljentää. Välillä on okei tunnustaa ettei vain jaksa. 

IMG_4534 IMG_4539
shoes 2NDHAND | jeans VEROMODA* | blouse GINA TRICOT | jacket BIKBOK | hat BOYFRIEND'S
SHARE:

13 kommenttia

 1. Olipa hyvä teksti... Tunnistin myös itseni tuolta tekstistä! Välillä on kyllä hyvä hiljentää vauhtia ja ihana että säkin oot niin tarvittaessa tehnyt <3 Mun äiti opetti mua meditoimaan, se on tosi siistiä päästä semmoiseen tyhjään ja rentoon olotilaan kiireen keskellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi ihana teidän äiti ! <3 joo sä oot kyllä semmonen duracel välillä et muista ottaa iisistikin!

   Poista
 2. Aivan totta! Työt, treeni ja koulu sekä monet muut henkilökohtaiset asiat kuten epävarmuus tai jokin muu lisärasite saavat fyysisestikin vahvan naisen lattiaan jos vain oikein kovasti painaa päälle. Hengähdystauot ovat ainakin mulle mielettömän tärkeitä ja mahtavaa kuulla että joku muukin puhuu niiden puolesta. Mahtavaa Laura! Tsemppiä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huippua etten ole yksin näiden fiilisten keskellä! mahtavat syksynjatkot sulle myös!

   Poista
 3. Tykkäsin hurjasti tästä postauksesta. Lohduttaa kuulla, ettei oo ainut jolle syksy ottaa vähän koville. Kovasti tsemppiä harjotteluun ja kaikkeen muuhunkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. muakin helpottaa tieto siitä etten ole ainoa joka painii tällaisten fiilisten kanssa! kiitos tsempeistä, samat sinne suuntaan! :)

   Poista
 4. Syksy ja kiire kyllä tosiaan kulkee käsikkäin. Tosin, kyllä sitä kiirettä keväälläkin riittää ihan yhtälailla, mutta tässä syksyssä jotenkin toi pimeys ja kaikki vaan saa sen tuntumaan paljon pahemmalta. Ite oon huomannut taas just ton, että unen määrä ja laatukin on ottanut jälleen vähän osumaa. Ei nyt mitenkään ihan hurjan pahasti vielä, mutta kuitenkin. Toivon tosiaan, etten taas vahingossa joudu samaan pisteeseen kun vuos sitten, jollon olin todella pahassa uniongelmien kierteessä ja niiden myötä luonnolisesti stressitasot nousi hulluna, ahdisti ja kaikki tuntu jotenkin ylitsepääsemättömältä. Onneks nykyään kuitenkin alkaa jo ymmärtää sen hidastamisen tärkeyden!

  Ja tulipa tuosta sun harjottelustas mieleen, että muakin tavallaan kiinnostais joku lastensuojelutyö tai vastaava, mutta pelkään vähän tota henkistä puolta. Lapset on mulle jotenkin niin tärkee asia, että en tiedä olisko vähän liian sydäntäsärkevää nähdä kaikki ne ikävät asiat. Olis kiva kuulla sun harjottelun jälkeen, et millaset fiilikset tollasesta hommasta jäi loppujen lopuks käteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo voisin kirjoitella vaikkapa harkan jälkeen ylipäätään fyssarin opintoihin liittyvän tekstin! :) ja hei, muistaha säkin välillä hiljentää ja olla vaan tekemättä mitään! :)

   Poista
 5. Kylläpä oli pysähdyttävä kirjoitus Laura,ja niin totta <3 Varmaan on henkistä jaksamista kysyvä jakso tuo lasten näkeminen vaikeasti sairaina, terveys kun ei tässä elämässämme ole mikään itsestäänselvyys. Elämämme on joskus niin pinnallista ja pikkuasioista kannamme murhetta ,vaikka todellisia huolia on niin monilla,mm.terveyteen liittyviä. Toivon sinulle harjoitteluu jaksamista ja ammenna hyvinvointia treenin kautta,muistaen huomioida oman henkisen hyvinvointisi. Meditaatio on varmasti hyvä keino rauhoittumiseen, itsellekin olisi kokeilemisen arvoinen juttu. Ihanaa syksyn jatkoa! Tykkään blogistasi ja tavastasi kirjoittaa, se saa minut usein pysähtymään ja ajattelemaan elämän arvoja oikealla tavalla. Kiitos Laura <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos itsellesi ihanan kannustavasta kommentista! <3

   Poista
 6. Mielessäni on pyörinyt yksi asia, joka liittyy voimaharjoitteluun. Koska sie kirjotat aivan huippuja treeni postauksia, niin ajattelin että tässä siulle postausehdotus! Nimittäin treenin alkulämmittely! Mitä teet ja miksi, sekä mitä olisi hyvä tehdä ennen varsinaisia voimaliikkeitä. Joku kuntopyöräily ei aina jaksa kiinnostaa, eikä kyllä lämmitäkään kuin pienen lihasryhmän. Kaipaisin etenkin vinkkejä salilla tehtävästä verkasta, sillä perus lenkit yms yms muut ovat taas tutumpia.

  VastaaPoista
 7. Wow Laura!! Oot ihan älytön kirjottamaan, sä inspiroit mua todella paljon!! Kirjotat niin monipuolisesti, tääkin juttu oli taas ihan täys kymppi!!!!!!

  VastaaPoista
 8. Huh, kun hyvä kirjoitus jälleen !! Kuvat myös onnistuneet :)

  VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig