By Laura Hämäläinen

2014/08/22

KUINKA LÖYDÄT SISÄISEN MOTIVAATIOSI?

IMG_1736

Motivation. The great power behind success. 

Syksyn alkaessa tulee niin sanotun "uuden alun" toinen aalto. Se näkyy kuntosaleilla, ryhmäliikuntatunneilla ja sosiaalisessa mediassa. Kesä menee monesti hieman hölläillen, syödään rennommin ja treenit unohtuvat helposti helteillä. Syksy koetaan ikään kuin uutena alkuna. Taas. Vuosi vuosien jälkeen. Kuulostaako tutulta? 

Motivaatio voidaan jakaa karkeasti kahteen - sisäinen- ja ulkoinen motivaatio. Sisäinen motivaatio on lähtöinen meistä itsestämme. Ihminen toimii omasta tahdostaan ilman ulkopuolisia pakotteita tai palkkioita ja hän kokee myös aitoa iloa toiminnastaan. Sisäinen motivaatio on pitkäkestoisempi ja synnyttää usein pysyvää motivaatiota. Kuinka sitten löytää se oma sisäinen motivaatio hyvinvoivaan arkeen ja terveellisempiin elämäntapoihin? 

1. Aseta itsellesi realistia tavotteita joita kohti pyrkiä
Ja sano ne ääneen. Muille kertominen tekee tavotteista realistisempia - muistan kuinka itseänikin jännitti kertoa muille omasta tavoitteesta läpäistä ww16 karsinnat. Pyri selkeään päätavoitteeseen ja aseta matkalle pieniä välitavotteita. Jos tavoitteesi on vaikkapa "pääsen irti suklaakoukusta" voisi välitavoite olla vaikkapa "syön suklaata aluksi vain kahdesti viikossa".  

2. Pidä kirjaa kehittymisestäsi 
Pidä treenipäiväkirjaa, ota kuvia tai käytä vaikkapa erilaisia applikaatioita joilla voit seurata kehittymistäsi. Viimeksi tänään hymyilin treeneissä kun ensimmäisen treenikerran "RASKASTA!!!" kommentin tilalle dipeissä pystyin piirtämään hymynaaman. 

3. Löydä idoli
Kliseistä, kyllä. Teinimäistä, ehdottomasti. Toimiiko? Hell yeah. On päiviä jolloin ei meinaa jaksaa. On ehkä pimeää, sataa vettä ja sohvan nurkka houkuttelisi enemmän. Tällöin käytän usein hetken omien esikuvieni/idolien instagram feedin selaamiseen tai katson youtubesta pari videota. Johan tulee boostia lähteä treeneihin :-D

4. Saa palautetta 
Objektiivinen palaute motivoi. Se voi olla kaverin kommentti, valmentajan kehu, kehonkoostumusmittaus tai vaikkapa askelmittarin antama raportti. Pääasia on, että saat jotakin kautta palautetta tekemisestäsi. Voit myös käyttää jotakin treeniä mittarina, tee treeni nyt ja seuraavan kerran vaikkapa puolen vuoden päästä. Näin näet konkreettisesti oman kehityksesi.

5. Vältä kaikki tai ei mitään ajattelua
Monet aloittavat "uuden elämän" iskien vitosvaihteen suoraan silmään ohituskaistalle. Tällöin innostuksen lopahtaminen tapahtuu nopeammin kun ei pystykään sitoutumaan omiin lupauksiinsa. Pienet askeleet ovat parempia kuin ei askelia lainkaan. Löydä itsellesi sopiva tahti ja tarvittaessa lisää vauhtia jos siltä tuntuu. 

6. Hanki tukiverkosto
Löydä yhteisö, tule osaksi sitä. Se voi olla vaikkapa ystävien kesken perustettu whatsupp ryhmä johon jaetaan treenifiiliksiä, oman salin vakiotreeniporukka tai naapurin kanssa sovitut iltalenkit yhdessä koirien kanssa. Lyödä ihmisiä jotka jakavat kanssasi samankailtaisen ajatusmaailman ja jotka ehkä repivät sinut syysmasis päivänä ylös sohvalta tai muistuttavat karkkihyllyllä herkkupäivän olevan vasta lauantaina. 

7. Pidä hauskaa ja löydä oma juttusi! 
Tärkeintä on, että tekeminen on mielekästä. Ei ole järkevää aloittaa uutta harrastusta, käydä kuntosalilla tai syödä gluteenittomasti jos se ei tunnu hyvältä. Löydä juuri sinulle sopiva tapa ottaa askel kohti hyvinvoivempaa elämää ja nauti matkastasi. Itsekin olen tajunnut ettei tärkeintä ole vain se päämäärä johon pyrin vaan myös tämä matka jonka kuljen sen saavuttaakseni. Olen nyt jo oppinut hirmuisesti lisää - tunnen kehoni paremmin, henkinen kanttini on kasvanut, olen oppinut treenien ohjelmoinnista ja kuka tietää mitä kaikkea tulen vielä matkallani oppimaan. 
SHARE:

8 kommenttia

 1. Hyvä kirjotus! :) Tuo tukiverkosto on kyllä todella todella tärkeä osa treenaamista! Itse koen tarvitsevani lisää kavereita, jotka treenaavat samalla tavalla kuin itse pyrin treenaamaan. Yksin on paljon helpomi luistaa harjoittelusta silloin kun ei huvita, mutta kun on enemmän samantyylisesti treenaavia ihmisiä ympärillä se todella motivoi! Eli jos joku muu kokee myös tarvetta tällaiselle tsemppiryhmälle, täällä olis yks ajatuksesta innostunut! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mulla vähän sama tilanne tällä hetkellä, kaipaisin vielä tiiviimpää treeniporukkaa! :)

   Poista
 2. Sä oot Laura saanut kirjoitettua aiheesta jälleen niin kannustavasti,inspiroiden,kiitos ! Tykkään blogistasi äärettömän paljon !!:)

  VastaaPoista
 3. kiitos näistä sanoista Laura♥ Sä tiivistit nää asiat täydelliseksi paketiksi niille, joiden on hankala motivoitua liikunnan suhteen. Mä kuulun näihin ihmisiin.
  Nyt mä kokeilenkin sun ohjeita, toivottavasti saan motivaation pysymään läpi vuoden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tsemppiä noora! :-) kiva jos vinkeistä oli apua!

   Poista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig