By Laura Hämäläinen

2014/11/28

FYSIOTERAPIA OPINNOISTA

Aihe on edelleen yksi haetuimpia blogissani ja saan säännöllisin väliajoin aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Edellisestä tekstistä on vierähtänyt jo reipas vuosi, joten eiköhän olisi aika tehdä pientä päivitystä näihin opiskelujuttuihin. Koitin kasata yhteen kaikki kysymykset joita tässä on aikojen kulussa esitetty, mutta jos mielestäsi jotakin puuttuu niin ei muuta kuin kommenttia kehiin niin saadaan keskustelua aikaan! 
 IMG_2672

Kauan koulu kestää? 

Koulu kestää 3,5vuotta ja on laajuudeltaan 210 opintopistettä. Itse valmistun luultavasti jo kesän jälkeen!

Kuka voi hakea? 
Kuka tahansa, joka on suorittanut toisen asteen opinnot (lukio tai ammattikoulu). Itse hain lukiopohjalta suoraan, toiset taas ammattikoulusta.

Kenelle ala sopii? 
Ala sopii mielestäni ihmisille, jotka ovat ennenkaikkea kiinnostuneita tekemään töitä ihmisten parissa. Opinnot vaativat itsenäistä panostusta mm. anatomian opiskelu ja manuaalisten taitojen harjoittelu. Työ vaatii sosiaalisia taitoja, rohkeutta olla toisen ihmisen lähellä, ohjaustaitoja ja myös tietysti erilaisia ammattitaitoja. Fyssarit ovat yleisesti ottaen aika sporttista, rentoa, sosiaalista ja äänekästä porukkaa :-D

Milloin tiesit haluavasi fysioterapeutiksi? 
Kävin itse toisen polvitapaturman jälkeen fysioterapiassa ja itse rämpiessäni kirjaimellisesti pohjamudissa, muistan fysioterapeuttini tuen ja kuinka ihailin hänen ammattitaitoaan. Tiesin, että vielä joskus minäkin haluan olla jollekulle se tukipilari ja henkilö, joka auttaa eteenpäin.

Miten haetaan? 
Fysioterapeutin opintoihin voi hakea yhteishaussa kahdesti vuodessa. Syksyllä ja tammikuussa alkaviin opintoryhmiin.

Millaiset vaatimukset sisäänpääsylle on? 
Fysioterapia on yksi suosituimmista aloista pääsykokeissa, joten pääsykokeisiin kutsumiseen vaaditaan yli 8,0 keskiarvo ja suhteellisen hyvät paperit myös YO-kokeesta. Tarkat ohjeet kannattaa varmistaa hakukohteena olevan ammattikorkeakoulun nettisivuilta tai opinto-ohjaajaltasi. 

Miten itse menestyit lukiossa ja millaisilla pisteillä pääsit kouluun? 
Keskiarvoni oli lukiossa muistaakseni 8,9 ja kirjoitin ylioppilaskokeesta L, E, E, E, M. Sain hakuvaiheessa täydet pisteet ja yhteispistemääräni kouluun pääsyvaiheesa oli muistaakseni 86/100. 

IMG_2667
Millaiset pääsykokeet ja miten voin valmistautua pääsykokeisiin?  
Pääsykokeissa teimme ensin muutaman tunnin ajan psykologisia testejä. Täytimme aikarajoissa erilaisia papereita jotka testasivat erilaisia ominaisuuksia kuten sosiaalisten tilanteiden hahmotusta. Muistan olleeni aivan paniikissa matemaattisten testien kohdalla, en saanut paperia edes valmiiksi ennen ajan loppumista, mutta heheh silti koulussa joten älä panikoi jos jokin jää kesken! Kaikkea ei ole tarkoituskaan saada valmiiksi. Lisäksi meillä oli sitten liikunnallinen ryhmäkoe jossa meillä oli kolme erilaista tehtävää 1) esitä pienryhmässä sirkusta 2) liiku itsenäisesti kolmen erilaisen musiikkikappaleen tahtiin ja 3) ohjaa pienryhmällesi jotakin liikettä 2 minuuttia. Päivä päättyi psykologin haastatteluun. Valmistautua voit miettimällä haastattelutilanteeseen sopivia vastauksia: miksi haluat tälle alalle? miksi juuri sinut pitäisi valita? miksi olisit hyvä tällä alalla? mitkä ovat vahvuutesi? mitkä ovat heikkoutesi? Liikunnallinen testi voi vaihdella ja joissakin kouluissa on käytössä myös kirjallinen anatomian koe, johon voi valmistautua huolellisesti lukemalla.

Mitä opiskelu sisältää? 
Opiskelu kattaa anatomian- ja fysiologian opinnot, manuaaliset ym. ammatilliset taidot, yrittäjyysopinnot, tutkimis- ja kehittämisopinnot, erilaiset syventävät opinnot sekä tottakai lopuksi opinnäytetyön. 

Tähän päivään mennessä olemme opiskelleet mm. anatomiaa ja fysiologiaa, lihasvoiman- ja kestävyyden harjoittamisen perusteet, erilaisia kunto- ja ammatillisia testejä, harjoitusohjelmien laadintaa, ohjaustaitoja, syventäviä opintoja mm. sydän- ja neurologisista sairauksista, kieliä, viestintää, mobilisointia, hierontaa, teippausta, yrittäjyysjuttuja.. Lista on melkeinpä loputon sillä keväällä minulla on jäljellä enää kaksi kurssia :-D 

Oppimisympäristö? 
Lahden Ammattikorkeakoulussa voimme valita ensimmäisen vuoden jälkeen kahdenlaisesta oppimisympäristöstä - työelämäläheinen ja osuuskuntamallinen oppimisympäristö.

Miten osuuskuntamallinen oppimisympäristö toimii ja mitä etua siitä on?  
Osuuskunta oppimisympäristönä on uusi ja varmasti monelle aivan vieras. Ideana on, että opiskelijat valitsevat ensimmäisen vuoden päätyttyä työelämälähtöisen tai osuuskuntamallisen opintopolun. Osuuskuntamallin valitsevat liittyvät osuuskunnan jäseniksi ja saavat arvokasta kokemusta yrittämisestä jo koulussa. Pyöritämme siis omaa osuuskuntaa aivan kuin oikeaa yritystä, suunnittelemme itse omat lukujärjestyksemme ja hyödynnämme mm. tiimioppimista. Pyrimme suorittamaan mahdollisimman paljon opintoja käytännön kautta eli teemme paljon projekteja erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Etuina näen ehdottomasti arvokkaan kokemuksen yrittämisestä, tiimityöskentelystä ja myös oman toiminnan organisointi ja aikataulutustaidot karttuvat. Olen itse saanut mielettömän hyvää kokemusta johtamisesta, kustannuslaskelmista, tarjousten tekemisestä ja tietysti ihan projektityöskentelystä. Lisäksi saamme kaikki käsitystä siitä, miten yrityksen talous pyörii ja miten sitä tulisi hoitaa.  

IMG_2561
Kuuluko opintoihin harjoittelujaksoja? Missä ne tehdään ja kuinka pitkiä ne ovat?  
Kyllä. Meidän koulutusohjelmasta jopa 45op on harjoittelua. Pitkät harjoittelut ovat yleensä 6 vkon mittaisia ja ne tehdään vaihtelevasti eri fysioterapiakentän toimialoilla. Esimerkiksi yksityiset fysioterapiayritykset, sairaalat, terveyskeskukset, ikääntyneiden palvelutalot jne.  

Mitä fysioterapeutin toimeenkuvaan kuuluu?  
Työnkuva on äärimmäisen laaja ja se riippuu osittain myös missä työskentelee.Työnkuvaan sisältyy mm. liikkeen ja toiminnan arviointia ja analysointia, harjoitusohjelmien suunnittelua ja ohjeistusta, manuaalista käsittelyä esim. hieronta, mobilisointi, teippaus, kivunhoitoa, apuvälinearvioita, ergonomiatarkastuksia, tilojen esteettömyyden arviointia.

Mitä jatko-opintomahdollisuuksia on?  
Jatko-opintomahdollisuudet pohjautuvat pitkälti eri liittojen ja tahojen järjestämiin lisäkoulutuksiin joiden laajuus voi vaihdella viikonlopusta moniin vuosiin. Erikoistumisaloja on mm. lapset, ikääntyneet, työfysioterapia, neurologinen kuntoutus, manuaalinen terapia. 

Mitä aiot koulun jälkeen? Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?  
Valmistun näillä näkymin jo ensi syksynä, suunniteltua aikataulua aikaisemmin. Tähän on syynsä ja kerron niistä täällä heti kun voin!

Mihin haluaisit työllistyä?  
Tällä hetkellä työkuviot alkavat olla aika selvillä, mutta vaihtoehtoisesti jos tämä skenaario ei olisikaan toteutunut niin olisin halunnut työllistyä yksityiseen fysioterapiahoitolaitokseen jossa pääpaino toiminnassani olisi ollut manuaalisen terapian puolella tuki- ja liikuntaelinongelmien parissa.

Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?  
Olen toivottavasti pärjännyt crossfitissä, olen 31 vuotias eli toivottavasti jonkilaisia perhejuttujakin voisi hiljalleen alkaa funtsia. Meillä on joku kiva talo ja bisneshommat luistaa. :D

Paras / huonoin asia opinnoissasi? 
Paras ehdottomasti ihmiset joihin olen tutustunut (poikaystävä ehdottomasti hehe) sekä monet uskomattomat mahdollisuudet joita olen koulun kautta saavuttanut. Esimerkiksi päätös lähteä osuuskuntaan ja saada kokemusta yrittäjyydestä on ollut yksi parhaista. Huonointa ehkä se, että opintojen resursseja (raha) vähennetään koko ajan ja tämä näkyy mm. opetuksen laadussa ajoittain.

Herääkö vielä mieleen muita fysioterapiaopintoihin liittyviä kysymyksiä? Kuinka moni on kiinnostunut alasta?

IMG_2517
SHARE:

14 kommenttia

  1. Itse haluaisin niin kovasti fysioterapia opintoihin, mutta lukion keskiarvo tulee olemaan vain yli 7,5. Tietysti yritän silti hakea ykkösenä fysioterapiaan. Olisiko sulla mitään neuvoja miten pääsisin huonolla keskiarvolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jos lähtöpisteesi riittävät pääsykokeisiin asti, sitten pitää vain loistaa pääsykokeissa! :-) jos pisteet eivät riitä pääsykokeisiin, yksi tapa päästä kouluun on käydä ensin hierojakoulu ja sieltä kautta pääsykokeisiin ja sitten sisään kouluun :)

      Poista
  2. Oon itse ekan vuoden ft-opiskelija ja meidän kouluun pääsemiseen vaaditaan pääsykokeissa myös anatomian tietämystä. Painotus on haastattelussa ja liikunnallisissa testeissä, mutta myös anatomian osio pitää hyväksytysti suorittaa jos sisään meinaa päästä! :-) Kiva näin tuoreena fyssariopiskelijana lukea siun kokemuksia siitä mitä on vielä tulossa ja ennenkaikkea miten joka koulussa on asiat hieman eri tavalla :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo musta on kanssa mielenkiintoista kuinka toisiin paikkoihin vaaditaan teoreettista anatomiaosaamista ja toisiin, kuten lahteen, ei ollenkaan ! :D missä päin opiskelet? :)

      Poista
    2. Opiskelen Lappeenrannassa :>

      Poista
  3. Pakko kysyä :-D mua kiinosta fysioterapia mut haluisin nimeomaa työskenellä urheilijoiden fyssarina, mietin vaa et onko teillä jotai suuntautumisvaihtoehtoja tms tai voinko vaa mennä töihi johoki urheilijoiden terveyshuoltoo tms..?:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. todella moni joka hakee fysioterapeutiksi haluaa työskennellä urheilijoiden parissa, tämä tarkoittaa sitä että sillä suuntautumisalalla on todella kova kilpailu ja suomessa harva työllistää itseään pelkästään urheilijoiden fysioterapeuttina. jos haluat urheilijoiden kanssa tehdä töitä, ole valmis tekemään kovasti hommia, hankkimaan lisökoulutusta tule -ongelmien puolelta ja manuaalisesta terapiasta. ahkeralla työllä ja kunnianhimolla voi saavuttaa mitä tahansa!! :)

      Poista
  4. Moikka! Mua jäi kiinnostamaan, että mitkä aineet kirjoitit lukiossa? Onko sulla jokin oppiaine, jota painottaisit tärkeäksi? Onko sulla nyt jälkeenpäin jokin aine, johon sun olisi pitänyt panostaa, josta olisi nyt hyötyä? Olen itse nyt lukiossa ensimmäisellä, ja tähtäisin tulevaisuudessa fysioterapiaopiskeluihin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. moikka! kirjoitin biologian, englannin, äidinkielen, ruotsin ja lyhyen matikan :) kyllä mä biologiaa painottaisin, itselle oli hirveästi hyötyä kun osasi jo perus fysiologiahommat kuten hengitys, sydänverenkiertoelimistön toiminta ja solurakenteet.

      jos en olisi panostanut bilsaan lukiossa niin paljoa niin ensimmäisen syksyn opinnot olisi ollut vaikeampia, käytännössä en lukenut fysiologian tentteihin juuri ollenkaan kun oli niin hyvässä muistissa kaikki :D

      tsemppiä opintoihin, tää on ihan huippu ammatti! :-)

      Poista
  5. Pystyyks opiskella fyssariks ammattikoulun kaut?

    VastaaPoista
  6. Muaki kiinnostaa toi fsioterapia ala mutta ongelmana on se että minullla on akateemisia vaikeuksia joten matikka on todella vaikeaa jonka takia saattaa olla että saan vain parilaskua tehtyä... usein kokeeni jäävät kiinni matikasta koska en saa oikei paljoa pisteitä sentakia koska minulla on oppimisvaikeuksia matikassa ja jännittää ihan älyttömästi että entäpä jos siellä onkin sellassia laskuja mitä en ole koskaaan opiskellut? pystyisitko mitnekään neuvomaan ja sanomaan miten kannattaisi toimia koska monet on nähny kätännösssä et sovellun moniineri aloille mutta kokeissa san huonot pisteet yleensä muttak äytäntö on sitte toista ääripäätä sieltä saan tosi hyvät pisteet.. ja no olen ensi vuonna hakemassa tai ainakin yritämäsä fysioterapian pääsykokeisiin ja mua pelottaa ihan sairaasti se matikka koska minulla on oppimisvaikeuksia siinä ja se pelottaa myöset entäpä jos en osaa laskuja siitä jos tuleeki sellassia laskujam itä en ole opiskellut tai jos alan jännittää ja pelkää ni saatan unohtaa myös ne laskut mitä osaan... ja voin sanoa että mulla on matikka pelko ja alan panikoimaan kun näen numero laskuja edessä paperilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heipp!

      ei meillä ainakaan matematiikka ollut missään roolissa koulussa :-) mutta verkossa tehtävässä esivalintakokeessa on matematiikkaosuus ymmärtäkseni.

      Poista
  7. Moi! Itse haluan hakea fyssariksi, mutta mietin tässä, että eikö muka valintakoekutsua saa, jos esivalintakoe menee hyvin? Vai pitääkö oikeasti olla 8.0ka, että pääsee valintakokeeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heip! en tiedä miten nämä nykyään menee, koska omasta hausta on jo vuosia :) nykyään sote alalle hakevat tekevät netissä tuon mainitsemasi esivalintakokeen ja sen perusteella ilmeisesti kutsut lähetetään.

      Poista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig