By Laura Hämäläinen

2014/11/24

USKALLA LEVÄTÄ

"Välillä on mentävä hiljempaa, jotta voi taas tehdä täysillä." - Mikko Salo

IMG_5434 
IMG_5436

Lepo. Se pyhän kolminaisuuden osa, joka tuntuu nykypäivänä unohtuvan liian helposti. Itsekin olen sen virheen tehnyt. Onneksi virheistä voi oppia.

Fyysisen kehittymisen taustalla on niin kutsuttu superkompensaatio ilmiö. Se tarkoittaa karkeasti sitä, että treeni laskee aina suorituskykyämme lähtötasoa alemmas ja kun treenin jälkeen syömme järkevästi ja lepäämme riittävästi, superkompensaatio nostaa fyysisen suorituskykymme aikaisempaa lähtötasoa ylemmäs ennen seuraavaa treeniä. Tämä edellyttää kuitenkin optimaalista palautumista treeneistä aka lepoa. 

Meidän, ja varmasti monen muunkin, treeniohjelmassa treenataan kolme viikkoa nousujohteisesti, viimeinen viikko niin, että ajamme superkompensaatiota tahallisesti hieman yli ja treenaamme viimeiset treenit hieman alipalautuneessa tilassa. Tämä sen vuoksi, että pidämme kolmen viikon jälkeen aina deload viikon eli palauttavan viikon. Tällöin pidämme täydellisiä lepopäiviä ja teemme vain muutamia kevyitä harjoituksia. Näin superkompensaatio ehtii korjata elimistön kuormitushuipun ja pääsemme aloittamaan seuraavan kolmen viikon jakson edellisen jakson lähtötasoa korkeammalta. 

Yllämainittu toimii kuitenkin vain jos uskaltaa antaa keholle aikaa palautua. On pidettävä kiinni 3+1 päiväsyklin lepopäivistä - joka neljäs päivä levätään, piste. Ja ennenkaikkea on pidettävä kiinni palauttavasta, kevennetystä viikosta - joka neljäs viikko otetaan iisisti. Kliseistä kun se onkin, mutta kehitys tapahtuu levossa. Alkuinnostuksen myötä voi tuntua vaikealta malttaa levätä. Olisi niin paljon kivoja juttuja, niin paljon asioita joissa haluaa tulla paremmaksi ja niin paljon intoa treenata. Tällöin koita kuitenkin muistaa, optimoimalla oman palautumisen takaat sen, että jaksat samalla innolla myös kolmen kuukauden päästä.

Tällä viikolla aion nukkua vähintään kahdeksan tunnin yöunia, pitää monta täydellistä lepopäivää ja käydä ehkäpä uimassa ja kevyesti tekemässä tekniikoita pelkällä kepillä. Kun levätään, niin silloin ei tehdä ns. kehittäviä harjoituksia vaan harjoitusten tulee olla palauttavia ja kevyitä. Itse suosin kevyttä hölkkää/kävelyä ulkona, rullailua, aktiivisia dynaamisia liikkuvuusharjoitteita ja rullailua. 

Miten lepo näkyy teidän harjoittelurytmissänne? Miten huomaat onko palautumisesi kunnossa?
SHARE:

1 kommentti

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig