By Laura Hämäläinen

2014/11/19

VASTAUKSIA CROSSFIT KYSYMYKSIIN

IMG_4878

Minkälainen on treeni viikko-ohjelmasi tällä hetkellä? 
Tällä hetkellä treeniryhmämme tekee peruskuntokauden voimaohjelmaa eli teemme perusvoimaa/lihasmassaa kehittäviä 8-10 toiston sarjoja, 3-4 kertaa/liike. Treenijakomme menee 3+1 niin päivä kuin viikkotasollakin eli treenaamme kolme päivää putkeen ja sen jälkeen lepäämme yhden päivän. Viikkotasolla jaksotus toteutuu niin, että treenaamme kolme viikkoa nousujohteisesti jonka jälkeen pidämme palauttavan viikon. 

Viikko-ohjelmassa toistuvat samat teemat - kyykkäämme ja teemme yläkropan voimaa kehittäviä juttuja kahdesti viikossa, soudamme pitkän soutuintervallitreenin kerran viikossa, teemme maastavedon omana treeninä sekä teemme olympianostoja kerran viikossa. Kerran viikossa teemme lyhyen, mutta todella kovan metconin eli tietynlaisen "kuntopiirin" treenin päätteeksi ja kerran viikossa pitkän, lajinomaisen mutta peruskestävyysharjoitteena toimivan metconin.
 
Treenaatko yksin vai porukassa?

Tällä hetkellä meitä on n. 10 hengen ydinporukka jolla treenaamme. Ihan mahtavaa, ettei enää tarvitse treenata yksin!
 
Mitä vinkkejä antaisit crossfitistä kiinnostuneelle tai sitä aloitteleville?

Rohkeasti mukaan vain! Crossfit on siitä mahtava laji, että sitä voi harrastaa kuka vain. Kaikkiin vaikeampiin juttuihin löytyy aina helpompia vaihtoehtoja ja näin ollen kuka tahansa voi peruskurssin eli on ramp kurssin kautta aloittaa lajin harrastamisen turvallisesti. Usein ihmiset luulevat crossfitin olevan vain "hyväkuntoisten" laji, mutta totuus on, että crossfit yhteisöön on tervetullut aivan kuka tahansa ikään, kokoon, taustaan tai muuhunkaan katsomatta.

Mitkä oli sun aloituspainot kun alotit crossfitin, esim. mave ja kyykky jne? 
Aloitin crossfitin maaliskuussa ja nyt kun katsoo sen aikaisia videoita niin voi hyvänen aika näyttää, että katkean sen tangon alle! :-D Voin joskus ehkä postata jotakin kehitysvideoita jos kehtaan hehe... En tehnyt tuolloin juurikaan "ykkösiä" eli testannut maksimeja, mutta voisin heittää niiden olleen jotakin seuraavaa luokkaa: kyykky 80kg, mave 80kg, rinnalleveto 40kg, etukyykky 50kg, työntö 47,5kg enkä osannut tehdä tempausta edes 20kg tangolla. Kippileukoja en saanut yhtäkään, puhumattakaan raakaleuoista tai dipeistä. Tuplanaruhyppyjä sain ehkä 3 putkeen ja käsillä kävelyäkin kulki ehkä 3 askelta. Eli on tässä hieman tultu eteenpäin nyt kun alkoi oikein miettimään :-D

Kuinka usein itse treenaat ja miten treenaat? 
Tätä aihetta käsittelinkin hieman jo ensimmäisessä kysymyksessä. Tällä hetkellä treenaan 5-6 kertaa viikossa, kerran päivässä. Tarkoitus olisi, että pian treenimäärää lisättäisiin hiljalleen aamujen kestävyystreenien avulla. 

Käytkö salin wodeissa vai teetko omaa treeniä? 
En käy Foreverin ohjatuilla crossfit tunneilla vaan teemme treeniryhmämme kanssa yhteistä ohjelmointia, jonka suunnittelin Mikko Salon ohjeistuksen mukaisesti. 

Pääseekö crossfittiä testaamaan missään ilmaiseksi? Tekis mieli koittaa mutta kurssit ovat niin kalliita.
Mielestäni virallisilla crossfit lisenssisaleilla ei ole ilmaisia näytetunteja, mutta esimerkiksi uusien crossfit boxien avajaisissa on yleensä lyhyitä "demotreenejä" joita on mahdollisuus päästä kokeilemaan. Kannattaa seurailla oman kotikaupungin tilannetta tällaisten mahdollisuuksien osalta! 

// Edit: Monilla saleilla on tarjolla mahdollisuuksia ilmaisiin kokeilukertoihin ja monet crossfit boxit järjestävät esimerkiksi kaveritreenejä, jolloin jäsenten kaverit ovat tervetulleita kokeilemaan lajia! Kannattaa siis kysellä lähimmältä boxilta miten siellä on mahdollisuuksia!

Lemppari/inhokkitreenisi?
Hmm, aika paha! Tällä hetkellä treeniohjelmasta omia suosikkeja on ehdottomasti kyykky/oly -päivät ja ehkäpä inhokki voisi olla jokin 10x300m juoksuveto treeni joita hehe on tulossa ensi kesänä varmastikin kun pitää saada happi taas kulkemaan... :-D Ja joo, inhokkeihin kuuluu myös päivät jolloin tehdään dippejä ja leukoja, oon vaan niin surkee niissä vielä. 

Parasta crossfitissä? 
Yhteisö. Se, että tiedät treeneihin mennessä muiden tyyppien tsemppaavan ja ajatus siitä, kuinka kuka tahansa voi kuulua crossfit porukkaan. Lisäksi lajissa kiehtoo sen äärimmäinen monipuolisuus ja se, että aina voi oppia jotakin uutta eikä treenit ole koskaan tylsiä!

IMG_4810 Photos by Riku
SHARE:

3 kommenttia

  1. Kyllä meidän salilla on ilmaisia tutustumistunteja aina silloin tällöin! :)

    Jonna1983.fitfashion.fi

    VastaaPoista
  2. Sama homma meillä kun edellisellä kommentoijalla! Joka viikonloppu ilmainen tunnin treeni, jos haluaa tulla tutustumaan, minkä lisäksi noin kerran kuussa kaveritreeni, jossa jäsen saa tuoda kaverinsa ilmaseks mukaan jumpaamaan. :) Varmaan aika hyvä tapa salille hankkia uusia asiakkaita, ja alentaa tutustujien rimaa aloittaa harrastus, kun näkee vähän, että onko tämä nyt oma juttu ollenkaan.

    VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig