By Laura Hämäläinen

2015/03/17

CROSSFIT - KENELLE SOPII JA MITEN ALOITTAA?

CrossFit -harjoittelu sopii kaikentasoisille, ikäisille ja kokoisille ihmisille eikä se ole "vain hyväkuntoisten" laji. Usein kuulen kuinka ihmiset eivät koe uskaltavansa tulla edes kokeilemaan CrossFittiä, saati ilmoittautumaan On Ramp -kurssille. Ajattelin koota yhteen pienen yhteenvedon yleisimmistä luuloista CrossFittiä kohtaan, josko edes yhden ihmisen ennakkoluulot näillä karistuisivat ja uskaltaisi kokeilemaan! 

IMG_6917


CrossFit sopii vain kovakuntoisille urheilijoille. 
Tämä on yleisin ajatus, joka ihmisellä herää puhuttaessa CrossFitistä. Lajin mediakuva on kieltämättä hikeä, hyväkuntoisia nuoria ihmisiä, kovaa tehoa ja raskaita painoja. Nämäkin tietysti kuuluvat lajiin, mutta ennenkaikkea CrossFit -harjoittelulla pyritään parantamaan ihmisen arjen toimintakykyä. Oli se sitten selviytymistä raskaassa työssä tai vaikkapa helpottamaan stressaavaa elämäntilannetta. Aloittaaksesi sinun ei tarvitse olla valmiiksi hyvässä kunnossa. Meidänkin boxilla on treenaajia, jotka eivät olleet ennen On Ramp -kurssia kokeilleet koskaan CrossFit tyylistä treenaamista ja nyt on mahtava nähdä kuinka he kehittyvät treeni treeniltä.

En osaa tekniikoita, en voi aloittaa CrossFit -harjoittelua.
Voit aloittaa CrossFit -harjoittelun vaikka et olisi ikinä liikkunut. Sinun ei tarvitse osata tekniikoita aloittaaksesi harjoittelun. CrossFit -harjoittelu aloitetaan aina On Ramp -peruskurssin kautta ja tällä kurssilla opit treeneissä käytettävät perustekniikat, jotta sinun on turvallista aloittaa treenaaminen. Ammattitaitoiset valmentajat opastavat sinua boxista riippumatta!

CrossFit on liian raskasta minulle, enhän minä saa vedettyä edes yhtä leukaa.
CrossFit treenit ovat muunneltavissa jokaisen omalle tasolle sopivaksi. Ei hätää jos et saa yhtään leukaa, ei saa varmasti moni muukaan. Kaikki treenit on muunneltavissa eli skaalattavissa jokaisen treenaajan omalle tasolle sopivaksi. Leuanvetoja voi keventää kuminauhalla, boxihyppyjen tilalla voi hypätä levypainojen päälle ja painot on aina vaihdettavissa tarpeen mukaan vaikkapa pelkkään keppiin. 

En kehtaa tulla harjoittelemaan CrossFit salille. Olen huonossa kunnossa ja kaikki muut ovat siellä minua paremmassa kunnossa. 
CrossFit salilla kaikki treenaajat ovat saman arvoisia ja yhtä tärkeä osa yhteisöä. Samassa treenissä treenaa suvassa sovussa keskenään ne ketkä kyykkäävät vielä pelkällä kepillä ja ne jotka käyttävät isompia painoja. Kukaan ei katso vierastaen niitä, jotka eivät vielä käytä suuria painoja tai hallitse kaikkia tekniikoita. Päin vastoin, nämä henkilöt saavat usein enemmän kannustusta osakseen! 

CrossFit kuukausijäsenyys maksaa enemmän kuin tavallinen kuntosali, miksi ihmeessä maksaisin enemmän? 
CrossFit salin kuukausimaksulla sinulla on aina käytettävissä ammattitaitoinen valmentaja. Valmentaja on paikalla paitsi WODeilla eli päivän treeneissä, mutta myös niin kutsuttuun Open gym aikaan eli vapaaharjoitteluajalla. Voit aina kysyä neuvoa tekniikoissa, vinkkejä syömiseen tai pyytää valmentajaa antamaan vaikkapa vinkkejä kuinka parantaa liikkuvuutta. CrossFit salilla saat yksilöllistä valmennusta ryhmässä, se ei ole ryhmäliikuntaa. 

Olen treenannut jo monta vuotta itsenäisesti kuntosalilla. Enkö voisi jättää On Ramp -kurssia väliin? 
On Ramp -kurssi ei varmasti ole sinulle rahanhukkaa. Tekniikoissa kukaan ei ole koskaan täydellinen mestari ja osallistumalla kurssille saat yksilöllistä ohjausta juuri niihin sinun omiin kehitysosa-alueisiisi. On Rampilla varmistetaan, että kaikki ovat valmiita aloittamaan treenaamisen ja näin myös valmentajat saavat kurssin aikana hyvän kuvan jokaisen osaamisen tasosta ja näin myös he voivat paremmin auttaa treenaajia tekniikoiden ja skaalausten kanssa. 

En tiedä miten CrossFitin voi aloittaa. 
Aloittaminen tapahtuu etsimällä ensin sinua lähimpänä oleva CrossFit boxi. Boxin nettisivuilta löydät tiedot seuraavista On Ramp -peruskursseista ja ilmoittautumisohjeet. Käytyäsi On Rampin voit alkaa käydä boxin WODeilla ja Open gymillä treenaamassa sekä esimerkiksi reissatessasi mennä vierailemaan jonkin muun kaupungin/maan CrossFit salilla! SHARE:

5 kommenttia

 1. Hyvä Laura ! Hyvin kirjoitettu ja varmaan monelle avaa asiat uuteen valoon. Kiitti tästä !:)

  VastaaPoista
 2. Jes tää postaus tuli kun tilauksesta! Oon halunnut jo pidempään kokeilla crossfitia mutta en oo uskaltanut. Ja nyt poikaystävä on yrittänyt houkutella, että mentäis alkeiskurssille yhdessä. Sä just tässä postauksessa teilasit kaikki mun "tekosyyt" eli kai se on mentävä :D kiitos tästä, tää roskaisi oikeesti mua jo todella paljon kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noniin jee, postauksen "tavoite" täytetty! :D ei muuta kuin testaamaan ;)

   Poista
 3. Kiitos tästä! Oma mielikuvani lajista on ollut juuri kuvaamasi; olen kuvitellut, etten huonokuntoisena, leuanvedoissa onnistumatta tai pyöreänsorttisena ihmisenä ole tervetullut kovakuntoisten piiriin.
  Taidan laittaa alkeiskurssin harkintaan, kuulostaa sopivalta hommalta keski-ikää lähestyvälle sairaanhoitajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. loistavaa! :-) ei muuta kuin rohkeasti lähimmän boxin on ramp -kursseja katsastelemaan ja kannattaa ihmeessä käydä myös vierailemassa boxilla ennen aloitusta niin saa fiilistä paikasta :-)

   Poista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig