Vatsalihastreenit ovat yleensä blogini haetuimpia postauksia ja niiden perään kysellään usein eniten. Keskivartalon treenaamisessa kannattaa muistaa samat suuntaviivat kuin minkä tahansa muunkin lihasryhmän treenaamisessa - muuta ärsykettä, vaihtele nopeutta ja muista huomioida eri funktioilla toimivat lihakset. Ajattelinkin nyt näin kevään korvilla antaa muutamia helppoja vinkkejä, joilla saat lisää tehoa keskivartalotreeniin!
1. Muista kaikki liikesuunnat
Perinteiset vatsalihasrutistukset kuormittavat keskivartalon lihaksia vain edestakaisessa suunnassa. Kehomme joutuu kuitenkin arjessakin reagoimaan tilantesiin jotka vaativat muidenkin liikesuuntien hallintaa. On siis tärkeää muistaa harjoittaa vatsalihaksia kaikissa liikesuunnissa. Myös kiertosuunnassa.
2. Muista vaihdella liikenopeutta
Vatsalihaksia treenatessa jää helposti ns. junnaamaan eli jämähdämme samaan liikenopeuteen. Tehdään rutistuksia ja kiertoja tasaisella vauhdilla kun pitäisi kuitenkin muistaa aktivoida myös nopeita lihassoluja. Ajattelua helpottaa jos mietit vaikkapa jonkin räjähtävää voimantuottoa vaativan liikkeen kautta, esim. keihäänheitto tai vaikkapa tempaus. Keskivartalo välittää jaloista tuotetun voiman ja jos sitä ei ole harjoitettu tuottamaan räjähtävää voimaa, häviää osa voimantuotosta sen saavuttaessa keskivartalon. On tärkeää muistaa tehdä myös nopeita, räjähtäviä toistoja myös keskivartalon lihaksistolle.
3. Muista, että keskivartalon lihakset ovat kahdessa eri kerroksessa
Karkeasti voidaan ajatella keskivartalon lihasten olevan kahdessa eri kerroksessa - pinnalliset ja syvät lihakset. Syvät vatsalihakset ovat lähimpänä selkärankaamme ja näin toimivat tukilihaksina. Niiden rakenne on erikoistunut pitkään, tasaiseen työhön sillä selkämme vaatii tukea jatkuvasti eikä nopeina terävinä toistoina. Syvien vatsalihasten harjoittaminen kannattaa ottaa aivan erilliseksi osaksi keskivartalotreeniä ja tällöin keskittyä tekemään liikkeet täydellisesti halliten ja huolellisesti. Vahva keskivartalon tuki on terveen selän edellytys.
4. Vaihtele ärsykettä ja kuormaa
Lihakset adaptoituvat eli sopeutuvat ärsykkeeseen jolloin kehitys hidastuu. Muista vaihdella liikkeitä ja ota välillä lisähaasteeksi lisäpainoja.
©
LAURA H.
Millon noi kuvat on otettu? Oon kyllä kateudesta vihreä jos ne on otettu viimepäivinä terveisin pohjoisessa asuva jään ja lumen keskellä liukasteleva lukija :D
VastaaPoistanää on vanhoja viime syksyltä ! :D on lumet kyllä aikalailla täällä sulanut nyt vaikkakaan ei näissä kuvissa ole tämänhetkiset maisemat!
VastaaPoista