By Laura Hämäläinen

2015/03/03

MITEN YHDISTÄÄ OPINNOT, TYÖ JA TAVOITTEELLINEN TREENI?

IMG_6999  
En varmasti ole ainoa, joka kamppailee ajankäytöllisissä ongelmissa. Meille on annettu 24 tuntia vuorokauteen ja välillä tuntuu ettei se millään riitä. Miten yhdistää tavoitteellinen treenaaminen, työnteko ja opinnot toisiinsa? 

Sinun on tärkeää priorisoida asioita ja pohtia niiden merkityksellisyyttä itsellesi. Kuinka paljon haluat saavuttaa urheilulliset tavoitteesi? Mikä on valmistumisaikataulusi? Pidätkö työstäsi? Kuinka paljon tarvitset tuloja kuukaudessa? Mistä olet valmis luopumaan tehdäksesi aikaa? Jos haluamme lisätä jotakin arkirytmiimme, se yleensä tarkoittaa myös sitä, että jostakin on luovuttava. Omalla kohdalla tiedän arkipäivien pyörivän hyvin pitkälle samojen kaavojen mukaisesti - aamulla koulua, suoraan koulusta treenaamaan ja treeneistä suoraan illaksi valmennushommiin. En istu iltaisin kavereiden sohvalla hengailemassa, en kahviloissa tai elokuvateattereissa. Yksi mikä auttaa jaksamaan, on tieto siitä, että tämä on vain tilapäistä ja valmistuttuani koulusta pääsen ns. normaaliin rytmiin. 

Aikatauluttaminen on tärkeä taito ja itse käytän vieläkin vanhanaikaista paperikalenteria. Merkitsen ylös kaikki deadlinet, to do -listat, työt, treenit ja varaan kalenterista myös vapaa-aikaa viettääkseni aikaa poikaystävän ja kavereiden kanssa. Nämä hetket ovat henkireikiä, jotka auttavat jaksamaan ja kenenkään kalenteri ei saa olla niin täynnä, etteikö riittäisi aikaa läheisille. Opettele järjestämään menosi ja pidä kiinni sovituista aikatauluista ja deadlineista - jos kerrytät hommia rästiin, olet pian kaaoksen keskellä. 


IMG_7003  
Suunnittele järkevä, kehittävä treeniohjelmointi yhdessä valmentajasi kanssa. Yksi fiksusti suunniteltu treeni on kehittävämpää kuin kymmenen huonoa. Treenatessasi keskity 110% siihen mitä teet ja anna sille hetkelle kaikkesi. Niinä päivinä kun koet olosi väsyneeksi, punnitse onko kyseessä väsymys vai laiskuus - joskus on mentävä treenaamaan vaikeinakin päivinä, sillä juuri ne treenit antavat sinulle eniten vahvuutta. Kun tiedät pystyväsi tekemään hyvän suorituksen myös huonompana päivänä, tiedät pystyväsi mihin tahansa hyvänä päivänä. 

Pysähdy miettimään myös kuukausittaisia menojasi. Kuinka paljon tarvitset tuloja? Mistä voisit ehkäpä nipistää? Tarvitsetko joka kuukausi uudet treenihousut? Laske kuukausittaiset menosi, varaa hieman ylimääräistä yllätyksille ja mieti sen jälkeen työtunteja. Olisiko niistä varaa nipistää? Tarvitseeko sinun välttämättä ottaa jokaista extravuoroa joka on tarjolla? Hallitse budjettisi ja opettele välillä sanomaan myös ei. 

Mieti myös miten voit järkevöittää opintojasi. Onko työharjoittelua mahdollisuus tehdä lyhyempinä päivinä? Pystytkö tekemään joitakin tehtäviä etänä? Tarvittaessa ota yhteyttä opettajiin ja suunnittele yhdessä heidän kanssaan kuinka menetellä, joustoa löytyy varmasti. Itse suoritan työharjoittelua tällä hetkellä 8-14 päivinä ja tämä on itselle valtava pelastus jota ilman en selviäisi. Kysy rohkeasti ja ehdota muutoksia perinteisiin toimintatapoihin.  

Omalla kohdalla taustalla on valtava motivaatio kehittyä ja nähdä kuinka pitkälle voin päästä. Tämä tuli, joka sisälläni palaa tällä hetkellä auttaa jaksamaan niinäkin päivinä kun tekisi vain mieli jäädä nukkumaan kellon soidessa. Ympärilläni on myös uskomattomia ihmisiä, jotka ymmärtävät tämän kiireisen elämäntilanteen olevan vain väliaikaista. 

Näillä eväillä tsemppiä alkaneeseen viikkoon!


SHARE:

4 kommenttia

 1. Olipa hyvä postaus! Tällaisista pohdinnoista on hyötyä mullekin, kun yliopisto-opiskelujen lisäksi teen kahta osa-aikaduunia, ja urheilua, järjestöhommia sekä muita harrastuksia on paljon. Jotenkin sitä aikaa silti riittää, tuntuu että nykyään multa aina löytyy aikaa kavereille, reissuille ja jopa riittäville yöunille, joista ennen oli tapana nipistää kaiken muun kustannuksella :D Priorisoinnin ja aikatauluttamisen lisäksi tärkeää on myös se, ettei koko ajan hosu ja ajattele, että onpas taas hirvee kiire. Aina on aikaa, pitää vaan päättää mihin sen tahtoo käyttää ja sitten keskittyä siihen :) Tsemppiä sulle töihin ja treeneihin, ja kiitos tästä ihanasta ja inspiroivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei erika, wau kiitti kannustavista sanoista! ja tuo on kyllä niin totta, että aina on aikaa kun vain sen jotenkin järkevästi osaa suunnitella. tsemppiä sullekin opintoihin ja töihin ja ihanaa kevättä! :-)

   Poista
 2. Oli kyllä hienosti kirjoitettu, pisti taas ajattelemaan vähän enemmän! Tänään, tässä hiihtoloman tiistaina istuskelin pitkästä aikaa yksikseni kahvilassa, join kahvia ja seurasin ympärillä olevia ihmisiä. Jotenkin tuli tosi kova haikeus, koska mulla ei ole ollut sellaiselle pitkään aikaan aikaa, vaikka aiemmin joskus olikin. Päivistä kahdeksan tuntia menee koulussa, sen jälkeen pari tuntia treeneissä, sitten taas kouluhommissa tai välillä töissä ja jos poikaystävää haluaa nähdä, niin sinne mennään iltaisin yöksi nukkumaan. Jossain välissä sitten ruuanlaittoa tai kaupoissa käyntiä. Mutta en valita, koska tällä tavalla mä voin hyvin. Voin rehellisesti myöntää, että matkan varrella on tippunut pois sellaisia kavereita, jotka eivät oo ymmärtäneet sitä, etten mä ihan oikeasti ehdi sinne kahvilaan istumaan ja leffaankin ehkä muutaman kerran vuodessa. Jos haluan nähdä niitä, niin mun koko muu paletti menee sekaisin. Tottakai välillä teen poikkeuksia ja aina tarvittaessa järjestän aikaa läheisille, koska muuten olisin ihan kohta yksin, mutta odotan kyllä sitä joustoa sieltä kavereiden puolelta. Kahvilakäyntejä tai baarihillumisia en kaipaa, kaikki on hyvin nyt. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla, että olet löytänyt ympärillesi ihmisiä jotka ymmärtävät ja että tiedät itse mitä haluat! :) tuo on kyllä totta, että välillä pitää tehdä poikkeuksiakin ja järjestää aikaa vähän erikoisemmille jutuille :) ihanaa kevään jatkoa sulle ja tsemppiä arkeen! <3

   Poista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig