By Laura Hämäläinen

2015/05/15

TYÖKALUJA KYYKYN PARANTAMISEEN

Kyykky, liike jota toiset rakastavat ja toiset inhoavat. Itse kuulun ehdottomasti rakastajiin. Mikäs sen parempaa kuin kunnon kyykkytreeni, heh! Ajattelin nyt jakaa hieman vinkkejä kuinka voit parantaa kyykkyäsi, erityisesti tekniikan osalta. Tyypillisillisin virhe kyykätessä on asennon "kaatuminen" eteen ja tässä nyt helppoja vinkkejä/apuliikkeitä kyykyn parantamiseksi! 

IMG_7126

1. Wall squat
Kyykky seinää vasten ikäänkuin pakottaa pitämään asentoa pystymmässä ja auttaa hahmottamaan keskivartalon roolia kyykyn asenno ylläpidossa. Mitä lähempänä seinää kyykkäät, sitä haastavampi liike on ja vaatii enemmän liikkuvuutta ja keskivartalon hallintaa. Muista pitää huoli, ettei kyykätessä polvet pääse painumaan sisään, vaan että ala-asennossa näet isovarpaan polven sisäpuolelta ja kaikki varpaat polven etupuolelta. Tästä näet videon liikeestä. 

Wall squat on loistava liike esimerkiksi alkulämmittelyyn. 

2. Kyykky kiekon kanssa 
Eteenpäin kallistuminen on yksi tyypillisimmistä "ongelmista" takakyykkyä tehdessä. Selän asento pääsee kallistumaan eteenpäin ja keskivartalon hallinta hieman pääsee pettämään. Yritettäessä korjata asentoa pystymään, tulee usein tunne että kallistuu taaksepäin tai joskus jopa pyllähtää persuksilleen maaahan. 

Saat tästä itsellesi progressiivisen työkalun oman kyykkysin parantamiseen ja pystyt helposti seuraamaan kehitystäsi. Video liikkeeseen.

Ota itsellesi 10kg kiekko lähelle rintaa. Kyykätessäsi alas työnnä kiekko eteen suorille käsille niin, että näet kiekon keskiön rei'än läpi. Tämä auttaa sinua pitämään selän asennon pystympänä, rinnan auki ja hyvän linjauksen alaraajoissa ilmann, että tunnet kaatuavasi taakse päin. Saat harjoitteesta progressiivisen vähentämällä hiljalleen kiekkojen painoa ja pian huomaat tekeväsi täydellisiä kehonpainokyykkyjä ilman mitään apuja! 

3. Lonkan liikkuvuus 
Lonkan liikkuvuuteen vaikuttaa suurelta osin myös kyykyssä pääroolia suorittavat lihakset eli suora reisilihas, lonkan koukistajat, keskimmäinen- ja suuri pakaralihas sekä takareidet. Näiden lihasten kireys / lihasepätasapaino voi johtaa lonkan virheasentoon tai alentuneeseen lonkan liikkuvuuteen, mikä puolestaan heijastuu sitten kyykyn mekaniikkaan. Nappaa täältä ensimmäiset avut lonkan liikkuvuuden parantamiseksi. 

4. Nilkan liikkuvuus 
Oikeanlainen kyykyn tekniikka vaatii nilkasta hyvää liikkuvuutta niin sanottuun dorsifleksiosuuntaan eli kun koukistat nilkkaa ylöspäin tuomalla varpaita kohti omaa nenää. Hyvin usein tämä liikesuunta onkin normaalia jäykempi ja se näkyy kyykyissä vaikeutena pitää kantapäät maassa. Jos kantapäät eivät pysy maassa, siirtyy painopiste eteen jolloin tulee turhan suurta lisäkuormitusta mm. polveen eikä myöskään takaketjun lihakset pääse tällöin aktivoitumaan oikein. Lisää liikkuvuutta -juttusarjan 2. osassa saat vinkkejä nilkan liikkvuuuden parantamiseksi jo heti maanantaina! 

 
SHARE:

2 kommenttia

 1. Kiitos näistä. :)
  Aion ottaa tuon wall squatin ja kiekkokyykyn lämmittelyihin kyykkypäivinä. :)

  VastaaPoista
 2. heii! saisko sulta jotain vinkkii miten
  kannattais alottaa
  käsilläseisontaharjotukset? jos lähtötaso on ihan alhasin....?

  VastaaPoista

Canon EOS 600D
EFS 18-50mm f/3.5
Canon Lens EF 50mm f/1.8.
Canon Speedelite 430EX II lisäsalama
Kuvanmuokkaus Photoscape

© LAURA H.

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig