Viime viikolla instagramin ja blogin fb-sivun seuraajat ehkä huomasivatkin, että keskiviikko ilta sujui aikas maukkaissa merkeissä Helsingissä. Sain jokin aikaa sitten kutsun CocoVin superfood iltaan, jossa pääsimme kuuntelemaan Sami Sundvikin luentoa paleo -ruokavaliosta ja Jaakko Halmetojan uskomattoman innostavaa luentoa superfoodeista ja niiden roolista tavallisen ihmisen jokapäiväisessä ruokavaliossa. Lisäksi meitä hemmoteltiin raakakakuilla, pakurisalmiakilla ja raakasuklailla (varsinkin tuo salmiakki, ei taivas kuinka hyvää !!)
Lyhyesti (en kyllä tiedä miten illan sisältöä voi lyhyeksi tekstiksi tiivistää, mutta yritetään) "olet mitä imeytät" ajattelumalli saa jo ajatuksiamme kääntymään hieman verrattuna perinteiseen "olet mitä syöt" -malliin.
Sami Sudvikin "optimaalinen ravinto" luento oli tiukkaa ja suoraa asiaa. Lyhyesti tiivistettynä suositeltavia raaka-aineita ovat;
- Marjat ja vihannekset
- Hyvänlaatuiset proteiinit 2-2,5g/kg (kalkkuna, sei, broileri, hera, kananmuna, lammas, riista, naudanliha)
- Hyvänlaatuiset hiilihydraatit 100-150g/päivä treenaavalle (bataatti, valkoinen riisi, juurekset, kasvikset, marjat, rajoitetusti peruna..)
- Hyvälaatuiset rasvat 1g/kg (kookosöljy, oliiviöljy, voi, avocado, avocadoöljy)
Vältettäviä raaka-aineita ovat;
- Prosessoidut maitotaloustuotteet (kerää nestettä, aiheuttaa kroonista tulehdusta, iho-ongelmat, kerää limaa, ylähengitystieongelmat)
- Viljatuotteet ja gluteeni (kuitu liukenematonta, aiheuttaa kroonista tulehdusta suolistoon, gluteenialtistus säilyy elimistössä 4-18vk)
- Sokeroidut mehut ja suuret määrät hedelmiä (jos tavoitteena painonpudotus, jätä hedelmät kokonaan pois, muuten 1-2/pv ok fruktoosin käsittelyn vaikeuden vuoksi)
- Einekset ja valmisruuat
- Energiajuomat
- Palkokasvit, soijapohjaiset tuotteet (samoja ongelmia kuin viljassa)
- Yleensä pitkälle prosessoidut elintarvikkeet
Jaakko Halmetojan luento superfoodeista oli erittäin ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen. Tutkimusten mukaan suomalainen investoi vähemmän rahaa ruokaan ja sen kautta saavutettavaan hyvinvointiin. Jaakon sanoin toteaisinkin mielummin, että "ei minulla ole varaa olla syömättä hyvin." Tässä muutamia pointteja Jaakon luennosta;
- Nykyiset vihannekset ja kasvikset on jalostettu niin kauas alkuperäisestä etteivät ne osaa suojella edes itseään, mitä hyvää ne siis voivat tehdä meille?
- Mitä värikylläämpi, sitä terveellisempi ja enemmän antioksidantteja! (marjat, raakasuklaa, tummat salaatit...)
- Ota käyttöön viherjauhe (spirulina, ohranoras) - edistävät palautumista, stressin hallintaa pitkällä tähtäimellä ja nostavat yleistä vireystilaa 1-2rkl/pv
- Kun jaksaa perehtyä superfoodeihin, voi kroppaansa "hakkeroida" niin, että uskaltaa sanoa ettei ole ikinä kipeä.
- Kokeile rohkeasti erilaisia, maistele, ylläty ja pidä ruokavalio monipuolisena!
Mitenkäs ruutujen toisella puolella? Mitä mieltä olette superfoodeista ja niiden tämän hetken hypestä? Kirjoittelen myöhemmin vähän juttua siitä mitä tuotteita itsellä päivittäisessä käytössä :-)
/ Last week I visited Helsinki and attended CocoVi superfood night. It was maybe one of the most inspiring nights in my life (and afterwards I walked into the nearest store selling superfoods and bought some spirulina :-D). Coming up later: which superfoods I use in my own kitchen, stay tuned :-)
Sun blogi on aivan ihana ! :) Vaikutat mahti tyypiltä !
VastaaPoistaps.Oot hurjan kaunis ja näytät ihan Dexterissä näyttelevältä Jennifer Carpenterilta! :D
hei kiitos! :-) ja hei, et oo ainoa joka on sanonut että näytän sille (?!) :D hassua.
VastaaPoista